Bilder ur förundersökningen. På klisterremsor stod det ”Fentanyl”, ”Karfentanil” och ”30mil”.
Bilder ur förundersökningen. På klisterremsor stod det ”Fentanyl”, ”Karfentanil” och ”30mil”.

Den treåriga flickan fick i sig en livsfarlig drog som låg framme i bostaden. Det blev hennes död. Nu åtalas pappan och hans bror misstänkta för att ha orsakat dödsfallet.

Händelsen utspelade sig i maj förra året i Uddevalla. På ett okänt sätt ska den treåriga flickan ha fått i sig en dödlig mängd av det livsfarliga preparatet karfentanil.

Flickans pappa och hans bror åtalas nu för grovt vållande till annans död. Anledningen är, enligt stämningsansökan, att bröderna lämnat karfentanil tillgängligt i bostaden så att flickan kunde få i sig preparatet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det har rört sig om ett mycket farligt narkotiskt preparat som har förvarats åtkomligt för barn trots vetskap om att det funnit små barn i bostaden. Den allvarliga faran har blivit uppenbar då ett barn avlidit till följd av att hon fått i sig narkotikan”, står det i stämningsansökan.

LÄS MER: Dödsdrogen har nått Sverige – 10 000 gånger starkare än morfin

Pappans bror åtalas även för grovt narkotikabrott. Båda de misstänkta nekar till brott.

Metro har tidigare skrivit om den syntetiska opioiden karfentanil som används för att söva elefanter och andra stora djur. Men preparatet används också i missbrukarkretsar och misstänks på senaste tiden ha fått fäste i Sverige. I oktober uttalade sig Rättsmedicinalverket om att tre dödsfall kunde kopplas till preparatet, men att mörkertalet bedömdes vara stort.

”Karfentanil är 100 gånger mer potent än fentanyl och 10 000 gånger mer potent än morfin”, skriver Rättsmedicinalverket i ett yttrande i åtalet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset