Det må kännas som höst i större delen av landet, men meteorologiskt sett är det vinter och sommar på vissa håll. Arkivbilder.
Det må kännas som höst i större delen av landet, men meteorologiskt sett är det vinter och sommar på vissa håll. Arkivbilder.

Just nu har Sverige sommar, höst och vinter – samtidigt. Men enligt SMHI är det inte ovanligt.– Det kan vara vinter i fjällen och sommar i Skåne, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.

I sydöstra Sverige samt utmed ost- och sydkusten är det sommar – åtminstone meteorologiskt sett. Samtidigt är det höst i hela Norrland, i princip i hela Svealand och i delar av inre Götaland – medan orterna Ljusnedal och Lillhärdal i Jämtlands län har vinter.

– Eftersom landet ser ut som det gör och är väldigt avlångt är det i princip alltid så att vi har tre årstider samtidigt – på våren eller på hösten eller både och, säger Therese Fougman.

– Sedan har vi haft sommar väldigt länge i landet. För bara några dagar sedan tog hösten ett jättekliv.

För att en årstid ska räknas som höst ska dygnstemperaturen ligga under tio grader men över noll dagar fem dagar i sträck. Meteorologisk sommar är det när dygnstemperaturen är över tio grader under lika många dagar som för de övriga årstiderna.

Enligt Therese Fougman kommer sommaren troligtvis inte att finnas kvar längre än i några dagar eller en vecka till.

– Med nordostvinden och tio, tolv grader känns det som höst, även om det meteorologiskt fortfarande är sommar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder