Friterad fisk lyfter vilken tacos som helst.
Friterad fisk lyfter vilken tacos som helst.

En vanlig fredagsmystaco består i regel av färdigköpta tortillas, köttfärs med en påse kryddblandning samt en burksalsa – snabbt kanske, men inte särskilt gott. Här är tre alternativ för dig som vill piffa upp fredagstacon.

 

Alternativ till färdiga tacoskal: Hemgjorda vetetortillas
Färdigköpta vetetortillas har konsistensen som ett bubbelplast men med en något mer kemisk smak. Att göra egna är inte bara oerhört gott, det är även så enkelt att man kan engagera barnen i matlagningen. Så här gör du 30 små vetetortillas:
Blanda 14 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt och smula ner 50 gram smör, lite som när man gör smulpaj. Häll på 6 dl varmt vatten och knåda i ett par minuter. Låt vila i 20 minuter innan du delar upp degen i 30 små bollar som du sedan kavlar ut på mjölat bord till tunna tortillas. Stek i torr panna på medelhög värme, det räcker med ett par minuter på varje sida. Håll varma i en kökshandduk tills det är dags att äta.

LÄS MER: ”Ska jag steka i olja eller smör?”

Alternativ till köttfärs med kryddblandning: friterad fisk
För fyra personer skär 600 gram färsk, fast vit fisk typ torsk eller hälleflundra i avlånga, tumstora bitar. Blanda 1 dl vetemjöl med 2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver och lite salt på ett fat. Vispa upp ett ägg på ett annat. Och häll pankoströbröd på ett tredje. Värm frityrolja till ungefär 180 grader (eller när lite panko fräser fint) och doppa sedan fisken i mjölet, sen ägget, sist pankon och fritera tills gyllene. Låt rinna av på ett papper.

Alternativ till färdigjord salsa: Hemgjord pico de Gallo
Att köpa färdigköpt salsa är bara dumt om man tänker på hur otroligt enkelt det är att göra egen: det är bara att finhacka ett paket körsbärstomater, eller andra smakrika tomater, pressa över en halv lime, tillsätta en halv finhackad silverlök, en kruka finhackad koriander, två till tre finhackade jalapenos och sedan smaka av med salt. Montera sedan tacon genom att lägga fisken i brödet och toppa med pico de gallo. Vill du ha en klick majonnäs går det såklart också bra och det är även standard att fylla fisktacos med lite fint riven vitkål samt erbjuda en flaska god hot sauce typ Cholula att dutta över själv. Lycka till!

LÄS MER: Så gör du de godaste pannkakorna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset