Var fjärde person i de svenska företagens ledningar är kvinna, enligt en undersökning från Grant Thornton. Den siffran har legat stilla de senaste tre åren. ”Det går för långsamt”, säger David Flato.

Svenska företags representation i ledningen består till 75 procent av män och en fjärdedel av företagen saknar helt kvinnor i företagsledningen. Det visar en undersökning gjord av konsultföretaget Grant Thornton.

– Det har varit så här väldigt länge. De två senaste regeringarna har ställt tydligare krav på företag angående representation av kvinnor, men det har inte hänt speciellt mycket ändå, säger David Flato, jämställdhetsexpert på företaget Jämställt.

LÄS MER: Hon föreslår myndighet för jämställdhet

I företag som finns i de större städerna är det vanligare att det finns kvinnor i ledningen. I Stockholm är en tredjedel av personerna i företagsledningarna kvinnor, i Malmö 28 procent och i Göteborg 27 procent. I resten av landet ligger siffran på 24 procent.

– Vi ska komma ihåg att det fortfarande är dåliga siffror. Företagen anställer efter vad de är bekväma med. Har det alltid varit män i ledningen fortsätter man att tillsätta män, säger David Flato.

Grant Thorntons vd, Peter Bodin, tror sig veta vad som ligger bakom de regionala skillnaderna.

– Kvinnors företagande är större inom vissa branscher som tjänsteföretag och företag inom vård- och omsorg. Då har företagen också oftare kvinnor i ledningen. I Stockholm finns det många tjänsteföretag och privatiseringen av vård- och omsorgssektorn påverkar också de regioner som haft sådan politisk agenda, säger han.

Sedan 2004, när undersökningen startade, har det skett en utveckling. Då var knappt var femte person i ledningen en kvinna och nu är det var fjärde. Läget har dock varit oförändrat de senaste tre åren.

– I den här takten kommer det inte bli jämställt i företagsledningar under vår livstid, säger David Flato.

LÄS MER: Jämställdhet guld för världsekonomin

Privat

David Flato. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset