Polisens avspärrningar efter att en man hittades skjuten vid Per Albin Hanssons väg i Malmö.
Polisens avspärrningar efter att en man hittades skjuten vid Per Albin Hanssons väg i Malmö.

Tre personer sköts ihjäl i tre olika städer i helgen. Det nya året har hittills präglats av ökat dödligt våld. Det har varit anmärkningsvärt många fall, enligt en expert.

I fredags sköts en ung man ihjäl i Helsingborg och i söndags sköts ytterligare två män ihjäl i Malmö respektive Stockholm. Det dödliga våldet som orsakas av skjutvapen är det enda dödliga våldet som ökar i Sverige, enligt Sven Granath, tidigare forskare vid Brottsförebyggande rådet och nu på polisens region Stockholm.

– Det finns en polarisering i våldet, det mer fysiska med knivar, sparkar och nävar blir ovanligare medan skjutvapen och handgranater blir vanligare. Tittar man tillbaka lite kan man se att det dödliga våldet minskat i alla län utom storstadslänen, säger han.

LÄS MER: Man dödad i Rissne – ”Blixt från klar himmel”

Av oklar anledning är det ofta fler skjutningar i januari. Även förra året sköts två personer ihjäl i Stockholm i januari.

– Nu har det bara gått halva månaden så vi vet inte vart det tar vägen. Det är anmärkningsvärt många fall, säger Sven Granath.

De som skjuter och de som blir skjutna bor ofta i storstäder och är främst män mellan 20 och 40 år.

– Det är unga män i storstadsmiljöer som har hamnat utanför samhället. De jobbar inte, går inte i skolan och har kommit in i en tillvaro som går ut på att begå brott. Den gruppen stod även förut för mycket våld men då var det mer spontant nu ses det mer som en karriär, säger Sven Granath.

LÄS MER: Risk för upptrappat våld efter dödsskjutning

Allvarliga våldsbrott i Sverige sedan julhelgen

14 januari: En 21-årig man skjuts till döds vid Per Albin Hanssons väg i Malmö vid halv tio på kvällen. Mannen avlider av sina skador på sjukhuset.

14 januari: En man i 30-årsåldern skottskadas i Rissne centrum i Sundbyberg vid midnatt och avlider på sjukhus.

12 januari: En 23-årig man dör i en skottlossning i Helsingborg. En man i 20-årsåldern förs till sjukhus med allvarliga skador.

12 januari: Två personer skottskadas på en pizzeria i Uppsala. En 19-årig man sitter anhållen misstänkt för försök till mord.

8 januari: En man i 25-årsåldern avlider av sina skador sedan han blivit beskjuten på en restaurang i Rinkeby.

7 januari: En man i 60-årsåldern omkommer i en explosion vid tunnelbanestationen Vårby gård, söder om Stockholm, vid 11-tiden. Den förbipasserande mannen plockade upp en handgranat från marken.

31 december: En man i 20-årsåldern blir skjuten till döds i ett garage i Rinkeby.

29 december: En polisbil exploderar utanför polisens lokaler i centrala Malmö. Ingen person skadas. En 22-årig man sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse.

Källa: TT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott polisen