Experterna siar – varken köparens eller säljarens marknad 2019.
Experterna siar – varken köparens eller säljarens marknad 2019.

Efter 2018 tror experterna på en mer balanserad bostadsmarknad där köpare och säljare kan mötas på mitten.

Kommer bostadspriserna gå upp, ner eller stå still nästa år tror du?

Erik Wikander, vd vid Mäklarhuset:
– Jag tror på en fortsatt stabilisering på bostadsmarknaden. Jag tror inte vi kommer att se några dramatiskt fallande priser.

Andreas Moritz, försäljningschef vid Svensk fastighetsförmedling:

– Jag tror det kommer ligga ganska stabilt. Generellt en fortsatt försiktighet, men ändå att det börjar stabiliseras. Köpare och säljare hittar varandra lite mer.

Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors:
– Jag tror den kommer stå ganska stilla. Eller gå upp något, men i så fall marginellt. Vi är på väg att hämta igen det pristappet från slutet av förra hösten och vintern. Det är väldigt skiftande också. Min bedömning är att de bästa bostäderna, det vill säga de med bra läge och i bra skick kommer öka mer. Men de som har lite sämre läge och behöver mer renoveringar kommer inte att öka. Köparna är lite mer noggranna idag.

LÄS MER: Experterna: Så påverkas du av räntehöjningen

Kommer det vara köparen eller säljarens marknad?

Erik Wikander:
– Vi har ju gått från säljaren till köparen under 2018. Men jag tror vi kommer se en marknad i balans och då är det ingen part som har fördelen.

Andreas Moritz:
– Till och börja med en köparens marknad en bit in på 2019, men sen får vi se. Men allt eftersom nyproduktioner säljs av och att utbudet minska så kan det växla över. Men jag skulle säga köparens marknad som det ser ut.

Sven-Erik Kristensen:
– Jag tror det kommer bli bådas marknad. Det så vi har upplevt det i Göteborg. Det kommer vara en balans.

LÄS MER: Få inte panik – det här ska du tänka på när du säljer din bostad med förlust

Vad kommer ha störst påverkan på bostadsmarknaden nästa år?

Erik Wikander:

– Så länge det finns en oklarhet kring den framtida bostadspolitiska lösningen kommer det skapa en osäkerhet och oro är aldrig bra på en bostadsmarknad. Vi har sett resultatet av amorteringskrav två och hur det slagit mot vissa delar av marknaden. Det är svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden och det är svårt att få rotation på villamarknaden. För att ha en fungerande bostadsmarknad måste det finnas en rörlighet. Det har hela det politiska spelet motverkat de senaste åren.

Andreas Moritz:
– Om det kommer nya regleringar som förändrar spelplanen, typ det som hände med det nya amorteringskravet. Om det kommer något sådant så kommer det påverka marknaden. Annars är det en nedgång på aktiemarknaden i kombination med räntehöjningar som kan påverka.

Sven-Erik Kristensen:
– Det skulle ju kunna vara att eventuella räntehöjningar får en viss effekt, annars har vi en grundläggande stor efterfrågan.

LÄS MER: Juristen: Här är riskerna med att köpa nyproduktion

Hur ska man tänka kring att binda räntan eller ha den rörlig?

Erik Wikander:
– Vi ser ju en räntebana över de kommande åren som kommer gå uppåt. Men det beror på den privatekonomiska situationen. För en del är det väldigt förmånligt att binda i tre år. Vi vet att den rör sig uppåt, så att binda en del av lånet på en kortare löptid är att fundera på. Men det är väldigt individuellt. Har du en buffert är ju rörligt att föredra.

Andreas Moritz:
– Har man en bra och stabil ekonomi så har det alltid lönat sig med rörlig. Vill man ha trygghet så kan man ju binda en del, men inte allt.

Sven-Erik Kristensen:
– Har man marginal kommer det alltid långsiktigt vara bättre med rörlig. Men beror lite på ekonomi och person.

LÄS MER: Semesterintresset blev familjens vardag – bor i husvagnen

Hur kommer det se ut i storstadsregionerna? Exempelvis, Malmö, Göteborg och Stockholm?

Erik Wikander:
– Jag ser generellt en stabilisering i hela landet. Stockholm är den staden som drabbats värst hittills. Det har börjat släppa, med det kommer ta lite längre tid. Malmömarknaden har haft en positiv inverkan det senaste året på grund av Köpenhamnsmarknaden. Det tror jag vi kommer fortsätta se. I Göteborg har bara vissa delar varit påverkade. Men jag ser samma stabilisering i storstäderna som i resten av landet. Sen är det viktigt att komma ihåg att 2018 var det bästa året någonsin i vissa orter.

Andreas Moritz:
– Fortsatt som i år. Vissa orter har ju inte påverkats alls. Där tror jag fortsatt att det är nyproduktion som blir utmanande i storstäderna. Men allt eftersom den säljs ut och det inte byggs i samma omfattning så kommer det återgå till det normala.

Sven-Erik Kristensen:
– Generellt är det ett stort underliggande tryck efter bostäder i storstadsregionerna. Vi ser en fortsatt urbanisering och inflytt till storstäderna under 2019. Bostadsmarknaden och priserna i Stockholm har visat en positiv utveckling under senare delen av hösten, vilket vi troligen kommer se en fortsättning på under våren. Malmö och Öresundsregionen har haft en mer planare utveckling av bopriserna där priserna inte varierat lika mycket som i Göteborg och Stockholm. Bostadsmarknaden i Göteborg följer oftast den i Stockholm med någon eftersläpning i tid och med något mindre variationer. Utbudet av nyproducerade bostäder med kort till inflytt har påverkat utbudet i storstäderna. Framförallt i Stockholm har man haft ett överutbud av lägenheter under 2018 som troligen planar ut under nästa år. Vi kan räkna med något snabbare försäljningsprocesser under våren, men inte i paritet med när marknaden var som hetast under delar av 2017.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset