Hittills har runt 30 anmälningar om misstänkt valfusk kommit in till Riksenheten mot korruption. Långt fler rykten om fusk cirkulerar i sociala medier.
Hittills har runt 30 anmälningar om misstänkt valfusk kommit in till Riksenheten mot korruption. Långt fler rykten om fusk cirkulerar i sociala medier.

Efter valet är det många som har ropat om valfusk. I vissa fall har det handlat om saker som faktiskt inte har gått rätt till, i andra fall om rykten och rena lögner. Här är några påståenden från eftervalsflödet som inte stämmer överens med verkligheten.

Missvisande information om slarvig rösthantering

Efter valet har det spridits många rykten om bristfällig rösthantering. Bland annat i inlägget nedan där personen skriver: ”Oplomberade gamla trälådor, flyttkartonger och röster på hög. Är någon förvånad över kaoset nu”.

Inlägget i sin helhet till vänster. Bilden från Uppvidinge kommuns Instagram till höger.

Men bilderna visar inte riktigt vad personen bakom inlägget vill påskina. De två bilderna på flyttkartonger som det står ”förtidsröstning” på kommer från Uppvidinge kommuns Instagram. Kartongerna innehåller inte förtidsröster, endast material till röstningslokalerna.

– Det är allt ifrån valsedlar och kuvert till linjaler och pennor som vi packar ner till röstmottagarna. Precis som vi skriver i texterna på Instagram. Det är obehagligt att bilderna används i någon slags kampanj för att försöka påskina att det inte har gått rätt till, säger Anna Tigerström, kommunikationsansvarig vid Uppvidinge kommun.

LÄS MER: Palme-citat om flyktingar sprids – men har han verkligen sagt så?

Bilden längst ner till vänster i inlägget har inte på något sätt koppling till valet 2018. Den är nämligen 20 år gammal och är tagen i samband med valet 1998, vilket framgår av informationen i TT:s bildarkiv.

Bilden längst ner till höger som illustrerar ”röster på hög” är däremot korrekt beskriven. Bilden är hämtad från en artikel som publicerades i Katrineholms-Kuriren den 23 augusti i år med rubriken: ”Oro efter att förtidsröster lades på hög”. Fotografen var på plats när förtidsröstningen började. Kommunens valansvariga berättade att de inte var beredda på anstormningen och att de inte hann med, vilket var förklaringen till den slarviga hanteringen av förtidsrösterna under en kortare tidsperiod.

LÄS MER: Det omtalade ”Barcelonaavtalet” – ministern bakom underskriften talar ut

Namninsamling om valfusk kommer inte från SD

En namninsamling med rubriken ”SD anmäler valfusk” startades på tisdagen på sajten skrivunder.com. I skrivande stund har den närmare 2 000 underskrifter.

I texten till namninsamlingen står det bland annat: ”Dags att mobilisera oss och skriva på mot valfusket! Bevis efter bevis har erlagts. Hur länge ska det svenska folket sova?” Dessutom pryds sidan av en bild på SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Men det är inte Sverigedemokraterna som står bakom namninsamlingen.

Mannen bakom namninsamlingen tyckte att det var ”en kul grej”.

Den som läser lite noggrannare kanske hajjar till vid sista meningen: ”Alla som signerar det här står upp för Sverige och kan hädanefter stolt titulera sig imbecill – en kämpe för fosterlandet”.

Imbecill är ett uttryck med synonymer som idiotisk, korkad eller enfaldig. Dessutom är texten undertecknad av ”Sverigedemonkraterna”.

Mannen bakom namninsamlingen beskriver det som ”en kul grej” i Jönköpings-Posten. Han menar att det är satir men säger också att han blev lite mörkrädd när så många skrev på.

– Min hälsning är att de ska läsa på. Nöj er inte bara med att läsa en rubrik och en bild. Läs på ordentligt innan ni väljer vad ni tror på, säger mannen till Jönköpings-Posten.

LÄS MER: Missvisande information om dansk politikers roll sprids

Gammal skärmdump påstås bevisa valfusk

Under stora delar av valkvällen låg Valmyndighetens sajt nere. Det resulterade i påståenden om att det skulle vara ett knep för att manipulera resultatet, vilket Viralgranskaren har skrivit om. Bland annat spreds en bild som påstås visa att SD låg på 27,4 procent när Val.se kraschade och att deras siffror blev betydligt lägre i SVT:s realtidsresultat.

Diagrammet i vänstra hörnet är från Sentios augustimätning 2017.

Men diagrammet där SD låg på över 27 procent kommer inte från Valmyndighetens sajt. I själva verket är det en skärmdump som visar Sentios opinionsmätning i augusti 2017 och som publicerades på Avpixlat, numera Samhällsnytt.

Dessutom påverkades inte rösträkningen av Valmyndighetens sajtkrasch. Den redovisades i realtid av en rad mediehus som hämtade siffrorna från myndighetens databas.

”Händelsen var isolerad till webbplatsen och påverkade inte länsstyrelsernas inregistrering av valresultaten eller Valmyndighetens löpande rapportering av valresultatet till media”, skriver Valmyndigheten.

LÄS MER: 3 falska påståenden om valrörelsen 2018

Hur ser det ut med valfusket?

Riksenheten mot korruption hade fram till onsdagen tagit emot runt 30 anmälningar om misstänkt valfusk, eller ”otillbörligt verkande vid röstning” respektive ”tagande av otillbörlig förmån vid röstning” som det heter med juridiska termer.

– Vi har inlett förundersökning i 10-15 av dessa ärenden, säger chefsåklagare Alf Johansson.

De flesta av anmälningarna handlar om hanteringen av valsedlar. Men det finns också ett medialt uppmärksammat fall där en S-politiker ska ha följt med väljare in i vallokalen och hjälpt till med att rösta. Det faller under ”otillbörligt verkande vid röstning”.

Förra valet kom det in runt 40 anmälningar om valfusk till Riksenheten mot korruption. Ingen av dessa ledde till åtal, enligt chefsåklagaren.

Alf Johansson tror att det kommer sluta med fler anmälningar i samband med årets val.

– Jag har förstått att det förekommer en hel del ryktesspridning i sociala medier som garanterat påverkar antalet inkomna anmälningar, säger han.

LÄS MER: Så gör du din egen viralgranskning – med hjälp av ett verkligt exempel

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset