I samband med Donald Trumps framgångar i de amerikanska primärvalen och den stora kontrovers affärsmannen skapat är det inte så konstigt att det sprids mycket påståenden om mannen ingen verkar kunna sluta snacka om. Men flera av påståendena som sprids är rent falska, här är tre av dem.

Det står nu klart att Donald Trump blir det republikanska partiets presidentkandidat. Trump är kontroversiell och hans planer på att bygga en mur mot Mexico och att deportera alla USA:s papperslösa har mötts av hård kritik. 

Detta har också mötts av en stor samling påståenden på nätet med syfte att på olika sätt hindra Trump från att bibehålla sitt stora opinionsstöd. Flera av påståendena är dock falska, men sprids ändå.

► 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

Ett meme som snurrar runt på nätet är att Donald Trump fejkar sitt politiska värv. På bilden står det ett citat som ska vara ur People magazine 1998:

"Om jag skulle ställa upp i valet så skulle jag göra det som republikan. De är den dummaste väljargruppen i landet. De tror på vad som helst som kommer från Fox news. Jag skulle kunna ljuga och de skulle gå på det ändå. Jag slår vad om att mitt opinionsstöd skulle vara toppen."

Men inga belägg har hittats för att citatet skulle vara riktigt – i stället finns det gott om tillfällen då Trump befäst att han inte är demokrat. Viralgranskar-kollegan Snopes har gått igenom dessa och konstaterar även att även om tv-kanalen Fox news nu för tiden är välkänd för sin högerpopulism så var de inte det 1998. Kanalen lanserades under 1996–2000 men fick inte sitt breda genombrott förrän Bush-valet 2000 och terrordådet 11 september 2001.

► LÄS MER: Donald Trump lurades att citera Mussolini

En annan bild som fick stor spridning i början av året sades föreställa en dödsruna för Donald Trumps kusin Thomas P Trump som till allas munterhet hade följande att säga eftervärlden:

"Snälla, låt inte den där vandrande slemsäcken, bli president. Vårt efternamn har redan dragits i smutsen av hans slumvärd till far, men om Donald blir den mäktigaste mannen i världen så bara vet jag att det kommer att skita sig så mycket att Trumpnamnet genom resten av historien kommer att vara synonymt med nåt på nivå med Förintelsen..."

Bilden föreställer dock inte någon kusin till Trump utan en helt orelaterad man från Santa Barbara. En fotograf stötte på mannen av en slump och tog en bild av honom som han senare lade upp på bildsökningstjänsten Flickr. Därifrån blev den stulen och instoppad i den falska tidningsannonsen. 

– Jag delar mina bilder och när de missbrukas så faller det på mig, det är hårt, säger Scott Richard, fotografen som tog bilden, till Viralgranskaren.

► LÄS MER: Forskare: Därför röstar folk på Donald Trump


Ett tredje påstående som nu sprids började cirkulera under slutet av februari i år. I ett Facebookinlägg påstod en privatperson att hon sett hur Chicagobor, boende eller arbetande i stadens Trump Tower, på ett smart sätt tänt sina ljus så att ett stort "No" synd över skylten där det står "Trump". Även den här gången rör det sig om ett falskt påstående.

Som Snopes kunnat visa är bilden photoshoppad, och en snabb bildsökning visar att en tidigare bild – identisk med den spridda bilden – går att hitta, utan att några ljus som säger "no". Bilden är ursprungligen tagen 2014 och upplads på Wikimedia commons för att illustrera byggnaden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset