Tapasbaren har de tagit fasta på de genuina sättet att göra tapas på.
Tapasbaren har de tagit fasta på de genuina sättet att göra tapas på.

Så länge vintermörkret omger oss är det ingen idé att stå emot. Det är bara njuta av det, ge sig in på en ombonad restaurang med gott sällskap och invänta ljusare tider. Metros matskribenten Sara Berndtsson har valt ut tre ställen där maten är på topp, stämningen avslappnad och mysfaktorn hög.

Teaterkällan, Kungsparken 1

Under anrika Stora Teatern gömmer sig en restaurangupplevelse med mat som passar att dela och ett vinutbud som får dig att vilja fylla upp glaset flera gånger. På menyn finns traditionella svenska smaker med inspiration från sydligare breddgrader. Här omsluts du av vitkalkade källarvalv och den (medvetet) nötta och charmiga inredningen bidrar till känslans av att sitta i ett hemtrevligt kök. Här går det lika bra att ta sig an en hel middag eller en drink i baren, och där finns alltifrån den mystiska köksgroggen till fantasifulla gin och tonic-kreationer.

LÄS MER: Därför är Göteborg världens bästa partystad

Champagnebaren Forssén & Öberg, Kyrkogatan 13

I ett gammalt stall på en av stans vackraste innergårdar finns stället som kan sätta guldkant på vilken dag som helst. Ett svindlande utbud av bubblor och personal bakom baren som är givmilda med sin expertis utgör en risk för fatt du går hem och är champagnefrälst. Maten matchar det som finns i glasen med en kort, men tillfredställande meny med lyxiga grejer som ostron, löjrom, och torskrygg. Här kan du mysa till det hela året, vintertid inne i det lilla stallet, och när värmen tillåter (med hjälp utav filtar eller utan) på den omfamnande innergården.

Tapasbaren, Mariagatan 17

Finns det en bättre verklighetsflykt än ett snabbt besök i ett solvarmt Spanien? Plocka fram ditt bästa semesterminne, ta en god vän under armen och styr stegen mot Majorna för en middag på denna lilla kvarterskrog. Hos Tapasbaren har de tagit fasta på de genuina sättet att göra tapas på, små portioner tillagade på råvaror från regionen som ska ätas under lättsamma och sociala former. Glöm frysta friterade bläckfiskringar och ohållbara jätteräkor – här lagas mat från grunden och rätter byts ständigt ut efter humör i köket och tillgång hos leverantörer.

LÄS MER: Här är Göteborgs bästa bruncher

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset