Det har blivit dags att ”hålla igen lite” efter helgerna. Men istället för att bara leva på proteinbars och "Varma koppen" tycker jag att du ska prova någon av följande sallader istället.

Thailändsk papayasallad

Het, vitlökig, syrlig och funky – thailändsk papayasallad kan jag äta som godis. Gott bara som den är eller med en bit protein av något slag. Även om det bästa såklart vore om du gick hela vägen och gjorde en god laab och lite sticky rice till. Men, just det, vi skulle ju hålla igen lite.

2 birds eye chilis

3 vitlöksklyftor

2 långbönor, alt haricot vertes

1 grön papaya

1 msk palmsocker, alt vanligt

1.5 msk fisksås

1.5 msk färskpressad limejuice

0.5 dl jordnötter

Mortla chili och vitlök till en fin pasta. Skär asiatiska långbönor (eller haricot vertes) i ca 5 cm långa bitar, lägg i morteln och banka lite på dem också. Julienna den gröna papayan, lägg i morteln tillsammans med jordnötterna och banka lite till. Häll över socker, fiskås och lime och bland runt lite så att allt får smak. Glöm inte skrapa loss allt det goda som fastnat i botten.

LÄS MER: De bästa matvarorna från den asiatiska butiken

Mexikansk ceasarsallad

Ceasarsalladen sägs ha uppfunnits i Tijuana 1924 av den mexikansk/italienska kocken Ceasar Cardini så istället för vanliga krutonger brukar jag ha friterade majstortillas i min. Det är inte bara godares och knaprigare, utan glutenfritt också. Lägg till lite kyckling om du inte blir mätt.

1 romansalladshuvud

4 sardeller

1 vitlöksklyfta

2 äggulor

1 tsk dijon

2 msk citronjuice

1 dl rapsolja

parmesan

salt och peppar

friterade majstortillas

Mossa sardellerna ihop med den rivna vitlöken i en skål. Häll i äggulorna, citronen, senapen och vispa med en elvis. Tillsätt olja droppvis tills en majjoliknande emulsion uppstått. Riv i parmesan efter smak. Smaka av med salt och peppar. Lägg salladen i isvatten så att den blir riktigt krispig. Ta upp och slunga torr. Lägg i en skål och blanda i så mycket av dressingen att bladen täcks och blir kletiga. Riv över lite extra parmesan och smula över friterade majstortillas. Ät omedelbart.

Japansk kålsallad

Här är det tillagningsmetoden, inte ingredienserna, som gör salladen underbart krispig och god. Så hyvla tunt och fuska inte med isvattnet! I Japan serverar man gärna denna kålsallad till en tonkatsu, en slags friterad japansk wienerschnitzel, men hallå vi skulle ju försöka hålla igen lite så en  fläskotlett funkar också som tillbehör.

en fjärdedels vitkålshuvud

1 msk vit miso

1 msk risvinäger

2 msk japansk soja

2 msk sesamolja

Hyvla kålen så tunt du bara kan med en osthyvel eller ännu hellre en mandolin. Lägg kålen i isvatten så att den blir superkrispigt medan du förbereder dressingen genom att bara röra ihop resten av ingrediensen. Slunga kålen torr i en salladsslunga och lägg sedan en snygg hög med iskall, lätt och löjligt krispig kålsallad på tallriken. Dutta över lite dressing precis innan du äter.

LÄS MER: Ingen skam att sätta socker i tomatsåsen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset