Polisbilar vid platsen för insatsen i Chemnitz.
Polisbilar vid platsen för insatsen i Chemnitz.

Tre personer greps på lördagen under en massiv polisinsats i staden Chemnitz i östra Tyskland efter uppgifter om ett planerat bombdåd. Sprängämnen har hittats i en lägenhet och en 22-årig syrisk man är efterlyst.

Den misstänkte 22-åringen kan enligt källor som nyhetsbyrån AFP refererar till kunna ha "islamistiska motiv".

"Högexplosivt material har hittats i lägenheten i Chemnitz, och nya förberedelser för evakueringar är nödvändiga", skriver polisen på sitt Twitterkonto.

Polistalesmannen Tom Bernhardt bekräftade kort därpå att "polisen hittat flera hundra gram av mycket farlig substans, som inte kan flyttas utan att försiktighetsåtgärder först vidtas".

Medieuppgifter om flygplats

Två av de misstänkta greps vid i närheten av stadens järnvägsstation, medan den tredje greps inne i centrum. Ett paket som tillhör en av de gripna analyseras just nu, enligt polisen.

– De känner den misstänkte som vi letar efter, säger Bernhardt och tillägger att de tre förhörs.

Vad som var målet för de eventuella bombplanerna är inte känt men enligt obekräftade uppgifter i tyska medier, bland andra Fokus Online, ska den misstänkte ha planerat att attackera en flygplats.

– Vi har en pågående polisinsats med anledning av en misstänkt förberedelse av ett sprängattentat, sade Kathlen Zink, talesperson vid kriminalpolisen i delstaten Sachsen, till TT tidigare under dagen.

Lägg inte ut bilder

Operationen har pågått i miljonprogramsområdet Heckertgebiet i staden. Ett hus evakuerades och en lägenhet stormades av en insatsstyrka. Polisen uppmanade allmänheten att hålla sig borta från området. Man bad också folk på plats att inte lägga ut bilder eller filmer på sociala medier.

Insatsen ska ha påbörjats redan tidigt i morse, rapporterar Mitteldeutscher Rundfunk. På bilder publicerade av tyska medier syns poliser med förstärkningsvapen och hundar. Tidigare i dag hördes en explosion, men den hängde ihop med själva insatsen, enligt polisen.

Svenska kungaparet är på statsbesök i Leipzig åtta mil därifrån, men där råder lugn.

– Vi märker ingenting av insatsen här. Statsbesöket genomförs som vi och UD har planerat, säger hovets informationschef Margaretha Thornberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset