Tommy Boustedt. Arkivbild.
Tommy Boustedt. Arkivbild.

Tre Kronors general manager Tommy Boustedt var besviken dagen efter World Cup-uttåget – men ger ändå laget godkänt för semifinalplatsen.Han håller inte med om kritiken att laget spelade för defensivt och avvaktande.– Det tycker jag är direkt felaktigt, säger han.

Tre Kronors lag spreds blixtsnabbt för vinden efter söndagens förlängningsförlust mot Europalaget i World Cup-semifinalen.

Spelarna åkte så snabbt som möjligt till sina NHL-klubbars träningsläger inför säsongen och ledarna vände hemåt. Inte ens förbundskaptenen Rikard Grönborg stannar och ser klart turneringen.

Stämningen var låg efter en förlorad jättemöjlighet att nå en finalserie mot Kanada.

– Det är som vanligt när man förlorar att man tycker det är för jävligt. Vi gick in med inställningen att vi skulle vinna matchen, så det tar ett tag att smälta en förlust. Tittar man i ett större perspektiv så har vi en målsättning i förbundet att vi alltid ska spela semifinal med våra mästerskapslag, så på det sättet är det godkänt. Men både ledare och spelare hade högre krav på sig själva och målet var, till att börja med, att ta sig till final, säger Boustedt.

"Inget konstigt"

Tre Kronor har fått hård kritik både på hemmaplan och i Kanada för att laget spelade för defensivt och avvaktande. En bild som Boustedt inte håller med om.

– Går man igenom lagen så var inte Sverige mer avvaktande än Team Europa, Ryssland och Finland. Däremot så körde Nordamerika lite mer, det får man säga, och i den andra gruppen spelade varken USA eller Tjeckien mer offensivt. Däremot tycker både vi och spelarna att vi borde ha skapat fler målchanser, men det är inte samma sak som att man spelar defensivt.

– Till och med Kanada som är ett fantastiskt lag och kanske det bästa laget i ishockeyhistorien, bygger bakifrån med försvarsspel. Det är inget konstigt i de stora lagsporterna att ska man vinna något så behöver man en stark defensiv.

Färre alternativ

Tre Kronor gjorde bara nio mål på fyra matcher trots massor av kreativa spelare i laget. Boustedt tycker att skadorna på Henrik Zetterberg och Alexander Steen gav lagledningen för få offensiva alternativ.

– Målsättningen har varit att spela kreativt och ha mycket puckinnehav, det har vi haft också. Men skadorna gjorde att coacherna tappade alternativ på matchningen i powerplay och i det offensiva spelet. Där hade vi lite oflyt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset