Tre Kronors målvakt Niklas Svedberg släpper in ett av tre ryska mål i Karjalaturneringen.
Tre Kronors målvakt Niklas Svedberg släpper in ett av tre ryska mål i Karjalaturneringen.

Tre Kronor åkte på andra raka förlusten i Karjalaturneringen – 2–3 mot ett ungt ryskt lag med spelare enbart födda på 90-talet.Ett motsvarande lag skulle Rikard Grönborg aldrig kunna ta ut.– Vi tappar nästan en hel generation nu, sade Tre Kronors förbundskapten.

Den nye svenske kaptenen – som ju tagit klivet uppåt efter fem säsonger, varav tre som ansvarig, i juniorlandslaget – kan bara avundsjukt titta på sin ryske kollega Oleg Znaroks unga lag som har två raka segrar.

Av de nästan 70 svenskar som hittills spelat i NHL den här säsongen är över 40 födda på 1990-talet.

– Vi har fem debutanter i det här laget så vi testar också och kommer att göra det i nästa turnering också. Skillnaden mellan Ryssland och oss, om man kollar igenom de senaste JVM-turneringarna, är att deras spelare stannar hemma och våra försvinner.

– Vissa av våra kanske sticker för tidigt, men de måste få leva sin dröm. Ryssarnas dröm är kanske att spela i KHL för de tjänar lika mycket pengar där, sade Grönborg.

91:a målskytt

TT: Skulle du kunna ta ut ett lag med bara 90-talister?

– Då skulle jag få gå ned i allsvenskan och i tredje- och fjärdekedjor i SHL. Vi vill att de ska vara bärande spelare i SHL, annars är det svårt att ta ut dem i Tre Kronor.

Sverige har nio 90-talister i sin Karjala-trupp och en av dem gjorde mål.

Carl Klingberg, som gjorde sin andra landskamp, styrde in 2–3 på Fredrik Petterssons skott i numerärt överläge efter 9.19 av den tredje perioden.

Ödesdigert misstag

Problemet var bara att svenskarna i samma numerära överläge också släppte in ett mål. Minuten tidigare gjorde Valerij Nitjusjin det som skulle bli ryssarnas matchvinnande mål sedan backen Henrik Tömmernes tappat pucken på offensiv blålinje.

Svenske målvakten Niklas Svedberg tog Andrej Svetlakovs friläge, men kunde inget göra när ingen lagkamrat städade undan returen.

Båda svenska målen kom i numerärt överläge då Richard Gynge prickade krysset på en flippassning från Alexander Bergström i den andra perioden.

Förlusten gör att Tre Kronor inte längre kan ta sin tredje raka seger i Karjalaturneringen.

Grönborg var ändå nöjd med det svenska spelet jämfört med i 3–6-förlusten mot Tjeckien.

– Definitivt ett steg framåt, jag tycker vi tävlar hela vägen ut. Speciellt i tredje perioden har vi chanser att göra mål. Tyvärr släpper vi till det där i numerärt överläge.

Precis som mot Tjeckien var kedjan med Patrik Zackrisson, som utsågs till bäste svensk, Bergström och Gynge bra. Joel Lundqvist gjorde ett jättejobb, liksom backarna Staffan Kronwall och Jonas Ahnelöv. Målvakten Niklas Svedberg gjorde flera svettiga räddningar och tog bland annat tre frilägen.

Sveriges avslutning mot Finland på söndagen blir en ren jumbofinal. Tjeckien och Ryssland, båda fullpoängare, gör upp om turneringssegern.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset