Sverige förlorade genrepet mot Europalaget. I World Cup-semin möts lagen igen. Arkivbild.
Sverige förlorade genrepet mot Europalaget. I World Cup-semin möts lagen igen. Arkivbild.

Träningsmatchen inför World Cup blev en obehaglig överraskning.Nu är Tre Kronor förvarnat om Europalagets vassa spelvändningar.– Vi gjorde en skitmatch mot dem, men spelar vi på topp så har vi en bra chans, sade backen Anton Strålman.

Tre Kronor fick träningsledigt på torsdagen, dagen efter att laget tagit sig till semifinal som gruppetta efter poängen mot Nordamerika U23 (3–4 efter förlängning).

Förbundskaptenen Rikard Grönborg och fyra spelare mötte pressen – och alla fokuserade på Europalagets snabba spelvändningar.

Får blågult stopp på dem så är mycket vunnet.

– För oss handlar det om att fortsätta spela som vi har gjort, vi får inte bli för aggressiva. Vi ska försöka få bort sådana spelvändningar som de fick mot oss i förra matchen, sade Victor Hedman, backpartner med Strålman både i landslaget och Tampa Bay.

– Det gäller att vi backar är noggranna med att räkna in spelarna, veta var vi har dem så att vi inte har dem bakom oss. Det är små detaljer som jag tror blir viktiga.

Som mot Ryssland

Just den biten har sett bra ut i själva turneringen – bortsett från första perioden mot Nordamerika.

– Mot Ryssland, som också är ett spelvändande lag, tycker jag att vi gjorde det bra. Det är någonstans dit vi måste komma. Lyckas vi med det vet jag att vi kommer skapa framåt också, sade Grönborg.

Kedjan med centern Marcus Krüger mellan Carl Hagelin och Jakob Silfverberg var till slut den som lyckades fånga upp Nordamerikas snabba förstakedja med Connor McDavid i spetsen i onsdags. Hagelin räknar med att de får ta hand om Europalagets mest produktiva enhet med Mats Zuccarello (1+2 hittills), Marian Gaborik (1+0) och Frans Nielsen (0+1).

– Mot dem så måste man vara hundra procent med överallt, speciellt defensivt. De vänder spelet snabbt, Zuccarello och Nielsen är väldigt bra passningsspelare och Gaborik är livsfarlig framför mål. Vi måste vara redo, det är mycket fart i den kedjan, sade Hagelin.

Ökad kvalitet

Blandlagen i turneringen, Europalaget och Nordamerika U23, har varit ett hett diskussionsämne. Kritikerna menar att det gör World Cup till en jippoturnering. Anton Strålman tycker i stället att det ökat kvaliteten på turneringen.

– Syftet var ju att få med så många NHL-spelare som möjligt. Jag tror inte att ett annat landslag hade nått semifinal. På så sätt har bredden på turneringen blivit bättre, sade Strålman som inte tycker det känns konstigt att möta ett traditionellt landslag.

– Det spelar ingen roll, man representerar ju ändå Sverige. De har ju ingen historia och så, men nu tittar man bara framåt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset