Henrik Lundqvist är Sveriges bäst betalde spelare i Tre Kronor, ett lag som är värt nästan en miljard.
Henrik Lundqvist är Sveriges bäst betalde spelare i Tre Kronor, ett lag som är värt nästan en miljard.

Ishockeylandslaget må gå under namnet Tre Kronor.Men när det NHL-späckade stjärnlaget intar isen i World Cup-premiären mot Ryssland är det ett lag som är betydligt mer värt än så.Löneinkomsten för de svenska spelarna uppgår den här säsongen till hisnande 918 miljoner kronor.

Då är svenskarna långt ifrån bäst. Turneringsfavoriten och hemmalaget Kanada är värt drygt 1,5 miljard kronor.

Även USA:s stjärnor tjänar mer pengar än svenskarna och har en total inkomst på 1,27 miljarder kronor.

Sverige är trea i penningligan och snittinkomsten för Tre Kronors spelare den här säsongen ligger på 4,9 miljoner dollar – motsvarande 41,7 miljoner kronor.

Lundqvist tjänar mest

Den högsta årslönen i laget har målvakten Henrik Lundqvist – eller The King som han kort och gott kallas i New York – med 9,5 miljon dollar, motsvarande drygt 80 miljoner kronor.

Det gör Lundqvist till World Cup-ishockeyns bäst betalde målvakt.

Bäst betald av alla i World Cup-lagen, och i NHL, är Europalagets slovenske stjärna Anze Kopitar med 14 miljoner dollar, knappt 119 miljoner kronor. Den förre Södertäljespelaren skrev ett nytt åttaårskontrakt inför den här säsongen värt tio miljoner dollar per säsong.

Han får den här säsongen också en påskriftsbonus på fyra miljoner dollar.

Tjänar bra i KHL

Siffrorna är offentliga hos spelarfacket NHLPA och visar spelarnas löneinkomst den här säsongen, med grundlön och påskriftsbonus inräknat.

Totalt 169 spelare av de 184 som deltar i World Cup spelar till vardags i NHL. Övriga spelares löneinkomster är inte offentliga men Detroit Free Press uppgav att när Pavel Datsiuk lämnade Detroit och flyttade tillbaka till KHL och SKA St Petersburg i somras så skrev han på ett tvåårskontrakt värt cirka 3,9 miljoner dollar per år.

Snittlönen för de ryska NHL-spelarna är precis under de svenska, 4,65 miljoner dollar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset