Anton Strålmans mål bäddade för segern.
Anton Strålmans mål bäddade för segern.

Andra raka segern – och ännu en gång med en back som avgörande målskytt.Anton Strålman sköt segermålet i 2–0-vinsten över Finland i World Cup-ishockeyn, som innebär att en semifinalplats är nära.– Vi kan vara glada i kväll men sen är det bara att ladda om, säger Strålman till TV3.

Tar Sverige en poäng i sista gruppspelsmatchen på onsdagen mot Nordamerika U23 är avancemanget klart.

Sverige leder gruppen på fyra poäng, före Ryssland och Nordamerika U23 som har två poäng. Nollpoängaren Finlands chanser är i princip borta.

Loui Eriksson säkrade den svenska segern med 2–0 i tom bur med tre sekunder kvar.

Vass Lundqvist

Henrik Lundqvist var en annan stor svensk matchvinnare, han räddade 36 skott i sin första start efter att ha missat premiären mot Ryssland (2–1-seger) på grund av sjukdom.

Stjärnan från NY Rangers sattes på prov nästan direkt.

Fem minuter in i matchen lämnades Teuvo Teräväinen plötsligt fri framför Lundqvist som dock lyckades styra pucken i utsidan av stolpen med sin klubba.

Båda lagen skapade några heta chanser, men svenskarna hade tre vassa lägen. Finlands målvakt Tuukka Rask, som ersatte premiärmålvakten Pekka Rinne, gjorde ett par vassa räddningar på ett friläge från Gabriel Landeskog och en styrning från Marcus Krüger.

Träff i ribban

Sedan räddades Rask av ribban när Nicklas Bäckström fick läge.

I den andra blev det taktiskt och försiktigt. Ända tills tvillingarna Sedin bjöd på magi i Finlands zon. Ingen kan som dem dyrka upp ett försvar och när Anton Strålman tog initiativ och stack på kassen kunde han skjuta ledningsmålet mellan benskydden på Rask sedan Henrik Sedin slagit en perfekt passning från bakom kassen.

I Rysslandsmatchen slog Anton Strålmans backpartner från Tampa Bay Victor Hedman till och sköt det matchvinnande målet. Nu tyckte Tibrosonen att det var hans tur att få måljubla.

– Det är alltid viktigt i såna här tajta matcher, att få första målet. Det var samma mot ryssarna, säger Strålman till TV3.

Tre Kronors backar anses av många som turneringens bästa – och de har lämnat avtryck så här långt.

I slutet av andra perioden satte finländarna hård press mot Lundqvist i numerärt överläge sedan Strålman åkt ut.

Då klev Lundqvist fram på nytt och gjorde bland annat en fantastisk plockning på 18-årige talangen Patrik Laines direktskott.

I den tredje perioden radade Lundqvist upp avgörande räddningar, bland annat på lagkaptenen Mikko Koivus chans från nära håll.

– Överlag är det ganska bra, tycker jag. När vi spelar med fart och bra forecheck och vinner puckar i deras zon så är vi bra. Men vi ville spela lite för "safe", jag skulle vilja att vi kör på, säger Strålman.

Något som kommer att bli viktigt mot de unga nordamerikanerna – som överraskat många hittills.

– Det gäller att vi är på tårna. De är unga och hungriga. En sak jag tror blir viktig är att inte backa hem utan matcha deras fart.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset