Få ner pucken djupt och sätt press på Rysslands backar.Det var delar av taktiken bakom Tre Kronors 2–1-seger.– Vi genomförde vår matchplan på ett väldigt bra sätt, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Det var en belåten förbundskapten som knallade in till presskonferensen i Air Canada Centre. Konstigt vore väl annars. Tre Kronor hade för första gången sedan VM 2004 lyckats vinna en match mot Ryssland i en stor turnering. Och dessutom skedde det i Rikard Grönborgs första tävlingsmatch.

Och det var en triumf som han ansåg var till stor del tack vare taktiken.

– Det första i vår matchplan var att vi skulle vara aggressiva i vår forchecking. Vår första forward skulle in i deras zon och sätta press på deras backar. Det tycker jag att vi lyckades bra med, sade Grönborg.

– Sedan var positionen på vår tredje forward väldigt bra, och det hjälpte backarna i försvarsspelet. Det var viktigt, och det gjorde att de hade svårt att komma in i vår zon.

"Vi trodde på det"

Tillvägagångssättet gjorde att Tre Kronor fick tidigt ett grepp om matchen. Men det var först i andra perioden som de fick hål på Rysslands målvakt Sergej Bobrovskij.

Gabriel Landeskog dundrade in 1–0 i powerplay efter 10.41 och 2.11 minuter senare ökade Victor Hedman på till 2–0.

Alexander Ovetjkin reducerade i slutet och fick med sju sekunder kvar av matchen ett mål bortdömt efter att ha slagit in pucken med handen bakom Jacob Markström.

– Vi spelade som vi ska göra, vi trodde på det vi gjorde och då blir vi ett lag som är svårt att slå, sade Grönborg.

"Hade tålamod"

Nicklas Bäckström:

– Vi spelade bra. Vi hade tålamod och jag tycker att vi, framför allt under första perioden, lyckades hålla dem på utsidan. Det var vår plan. De skulle inte få komma in på mål. Det gjorde att de blev frustrerade.

För Tre Kronor fortsätter World Cup på tisdag med ett möte med Finland och på onsdag summeras gruppspelet mot Nordamerika U23.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset