World Cup-förlusten mot Tjeckien 2004 (1–6) ledde till förbundskaptenen Hardy Nilssons avgång. Arkivbild.
World Cup-förlusten mot Tjeckien 2004 (1–6) ledde till förbundskaptenen Hardy Nilssons avgång. Arkivbild.

Tre Kronors World Cup-historia kan bäst sammanfattas i två ytterligheter:Från en flera minuter lång stående ovation för Börje Salming i Toronto 1976 till buropen i Globen för tolv år sedan.

När turneringen nu dammas av igen efter tolv år i dvala blir det den åttonde upplagan av det som 1976 började som Canada Cup.

Tre Kronor har nått final en gång, 1984, med stjärnor som Kent Nilsson, Håkan Loob och Thomas Steen i laget.

Den gången stod Kanada i vägen och tog hem segern – precis som nationen gjort fem av sju gånger.

Efter förlust i första finalen, 2–5, slängde den alltid så omstridde Leif Boork, dåvarande förbundskaptenen, in reservmålvakten Göte Wälitalo och två reservbackar – "för att alla skulle få vara med" – och det höll på att bli rena förnedringen med kanadensisk 5–0-ledning i slutet av första perioden.

Nära vändning

Förstemålvakten Peter "Pekka" Lindmark kastades in (vid 0–3) och tidernas vändning var inte långt borta. Sverige gick från 1–6 till 5–6 och ett pressat Kanada kunde bara med nöd och näppe hålla undan och vinna finalserien i två raka matcher.

Tre Kronors resultatmässigt bästa insats. Men frågan är om inte det största svenska ögonblicket är den stående ovationen för Börje Salming i Maple Leaf Gardens 1976. NHL var fortfarande i många bitar okänt i Sverige, inga matcher tv-sändes, och rapporterna där bortifrån var få.

Det hade talats om att Börje Salming, ansedd som dörröppnare för svenska hockeyspelare i NHL, var stor i sitt Toronto Maple Leafs. Nu fick vi veta hur stor. Svensk tv-publik var nära att spricka av stolthet samtidigt som en generad Salming åkte runt och tittade ned i isen under ett jubel som aldrig ville ta slut.

Fick sparken

Lågvattenmärket utlöste den motsatta reaktionen.

Det var burop i Globen när ett stjärnfyllt Tre Kronor, med både Mats Sundin och Peter Forsberg, var helt under isen i kvartsfinalen mot Tjeckien 2004 och föll med 1–6.

En förlust som kostade Hardy Nilsson jobbet som förbundskapten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset