Franska poliser står vakt under en räd som genomfördes under torsdagen efter att tre kvinnor gripits.
Franska poliser står vakt under en räd som genomfördes under torsdagen efter att tre kvinnor gripits.

De tre kvinnor som greps sedan en bil med gastuber hittats i centrala Paris planerade ett attentat mot järnvägsstationen Gare de Lyon, uppger franska myndigheter. Åklagare säger att deras terrorcell var styrd av IS-grupper i Syrien.

De tre kvinnorna greps i torsdags och misstänks ha förberett en attack mot järnvägsstationen Gare de Lyon i sydöstra Paris, ett dåd som var tänkt att äga rum samma dag som de greps enligt en talesperson för det franska inrikesdepartementet.

– De här tre kvinnorna, 39, 23 och 19 år gamla, har radikaliserats, var fanatiska och förberedde sannolikt en nära förestående fientlig handling, sade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve i ett uttalande.

Kopplingar till prästmord

Enligt honom hade 19-åringen knivhuggit en polis innan hon sköts och skadades vid gripandet i Boussy-Saint-Antoine. En källa med insyn i utredningen säger att hon hade svurit trohet till IS, och åklagare uppger att de tre fick order av syriska IS-grupper.

– De blev styrda av personer som tillhör IS i Syrien, säger antiterroråklagaren François Molins.

Molins kopplar även ihop en av kvinnorna med två jihadister som utförde mord i somras. Hon var flickvän till Larossi Abballa, som dödade en polis och hans sambo i en Parisförort i juni innan han själv sköts till döds av polis. Åklagaren säger även att hon haft samröre med Adel Kermiche, som skar halsen av en äldre präst i Normandie i juli. Också han sköts till döds av polisen.

Ytterligare gripanden

Även pojkvännen till en av de tre kvinnorna greps sent i torsdags och han var känd sedan tidigare för att ha kopplingar till islamistiska grupper.

Sedan tidigare var fyra personer – två bröder och deras flickvänner – gripna misstänkta för att ha kopplingar till en övergiven Peugeot med gastuber som hittades ett par hundra meter från katedralen Notre Dame i Paris. Det första paret har suttit frihetsberövat sedan i tisdags och är känt av fransk säkerhetstjänst för att ha kopplingar till radikala islamister.

19-åringen är dotter till bilägaren. Även bilägaren var känd av franska myndigheter sedan tidigare för att ha spridit islamistiska budskap. Han greps i tisdags, men släpptes senare samma dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset