Brans Al-hamad, Osaman Basir och Abdul-sattar har flytt från tre olika konfliktområden.
Brans Al-hamad, Osaman Basir och Abdul-sattar har flytt från tre olika konfliktområden.

Den 21 september varje år infaller FN:s internationella fredsdag. Men världen vi lever i är långt ifrån fredlig. 65 miljoner människor befinner sig på flykt undan krig, våld, förföljelse och terror. Brans, Osaman och Abdul-sattar är tre av dem. De har flytt från tre olika länder i hopp om en fredligare framtid.

Brans Al-hamad, 20, Syrien:

”Kriget började för över fem år sedan. Jag flydde för att det är krig, de dödar varandra där. Jag ville inte dö och jag ville inte att min familj skulle dö. Därför kom jag och min familj hit. Jag kommer från Raqqa som är en stad i Syrien. Jag saknar min stad, mina grannar, mina vänner. Jag saknar mitt liv där. Jag saknar allt som jag hade där. Jag har stora mål i Sverige och hoppas att jag kan studera och bli läkare här. Då når jag mitt mål. I Syrien vill de inte att man studerar och är öppen för saker, de vill att människor ska vara förtryckta.”

Syrien:

Över fem år har gått sedan kriget i Syrien bröt ut. En konflikt som har skördat hundratusentals dödsoffer och som har tvingat många miljoner människor på flykt.

Inbördeskriget startade i samband med att den arabiska våren nådde landet. De massiva protesterna möttes med våld från Assad-regimen som nu strider mot ett antal olika rebellgrupper.

Omvärldens försök att sätta stopp för konflikten har hittills misslyckats. I dagarna bombades en hjälpkonvoj utanför Aleppo. Vapenvilan, som förhandlats fram av USA och Ryssland, är nu över enligt syrisk militär.

Brans Al-hamad, 20, Syrien.

Osaman Basir, 28, Afghanistan:

”När jag kom till Sverige vaknade jag upp mitt i natten på nyår. Jag undrade vad som hände, jag trodde att det var ett bombanfall. Men jag insåg att jag var i Sverige, inte i Kabul. Jag fick reda på att det var en tradition på nyår. Nu har jag bott i Sverige i nästan tre år. I ett mansdominerat samhälle som Afghanistan är välutbildade och starka kvinnor ett hot mot mannen. Om läget förändras kanske jag vill åka tillbaka. Men inte nu. Jag har hittat jobb på Rädda barnen och jobbar också med Svenska Afghanistankommittén. Det känns som att jag har hittat hem. Jag hjälper mitt folk. Det är hemskt att se vad som händer på tv. När man bor i ett konfliktområde som Afghanistan blir det väldigt normalt. Bomber var en del av vårt vardagsliv. Nu bor jag här, långt borta därifrån. Alla saker som händer där känns mycket större nu.”

Afghanistan:

Efter terrordåden mot World trade center hösten 2001 inleddes ”kriget mot terrorismen”. Måltavla blev Afghanistan där Usama bin Ladin antogs gömma sig. Landet invaderades av USA samma år.

De utländska trupperna har minskat i antal de senaste åren men det är en konflikt som fortfarande skördar många dödsoffer. Inte minst vid blodiga självmordsattacker.

Osaman Basir, 28, Afghanistan.

Abdul-sattar, 22, från Irak:

”Vi flydde på natten från Mosul, genom Syrien till Turkiet. Det är en jättefarlig väg. Det var svårt. Vi lämnade allt, familjen och mitt land. De tvingade mig att fly hit, det gick inte att vara kvar. Jag flydde från kriget och döden tillsammans med min storebror. Vi kom för tio månader sedan till Sverige för att känna oss trygga. Jag saknar min familj mycket, men jag har ingen kontakt med dem. Jag kan inte ha kontakt med dem. Jag vet inte vad som händer med dem, de kan vara döda. Det är så svårt. Jag vill hämta min familj men jag vet inte hur jag ska göra. Jag studerade till sjuksköterska ett år i Irak. Jag vill studera här och gör allt jag kan, prata perfekt svenska och komma in i svenska samhället. Mitt mål är att studera på universitetet till sjuksköterska.”

Irak:

Våren 2003 invaderades Irak av USA. En invasion som ledde till att Saddam Husseins regim störtades kort därefter. Men våldet i landet eskalerade efter avsättandet av Saddam.

Runt 2008 lyckades USA med stöd av sunnitiska stammar stabilisera landet. De sista amerikanska styrkorna drog sig ur landet först 2011.

I samband med kriget i Syrien eskalerade våldet återigen, bland annat med anledning av Islamiska statens framväxt. Irak är fortfarande ett land som präglas av våld och konflikter.

Källa: Svenska FN-förbundet, MSB, UNHCR

Abdul-sattar, 22, från Irak.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset