Endast fyra av tio nyanlända går vidare till jobb eller utbildning efter två år i etableringsprogram. Hur kan vi få fler i arbete? Vi frågade tre av föreläsarna på Integrationsdagarna.

Fyra av tio nyanlända går vidare till jobb eller utbildning efter att ha deltagit i Arbetsförmedlingens två år långa etableringsprogram, enligt myndighetens egna siffror. Även om det är den högsta uppmätta siffran för programmet någonsin har många långt kvar till ett jobb.

Efter fem år i landet har hälften av de nyanlända fortfarande inget jobb, enligt siffror från SCB.

Vi frågade tre av föreläsarna på konferensen Integrationsdagarna som arrangeras av Metro media house och Axfoundations integrationsinitiativ ÖppnaDörren om hur fler nyanlända ska få jobb.

Chabrel Gabro är född i Syrien men uppvuxen i Sverige. I dag är han föreläsare med fokus på integration och inspiration.

Charbel Gabro, föreläsare med fokus på integration

– Jag tror att näringslivet måste förstå att de måste öppna upp. Det behövs utbildningar inom interkulturell förståelse för personer i ledande positioner.

LÄS MER: Charbel Gabro: Jag hatade svenskar och Sverige

Ungefär som det eventet vi är på nu?

– Ja, absolut. På sådana här tillställningar lyfter man frågan och får se hur andra har gjort. Men det behövs också skräddarsydda utbildningar för nyanlända. En svetsare till exempel ska kunna få lära sig yrket på sitt språk. Inte att de inte ska prata svenska – tvärtom. Men det ska finnas en koppling mellan det egna språket och svenska.

LÄS MER: Årets DörrÖppnare: Nätverksträffar och idrott som leder till jobb

Hur stor roll spelar kulturkrockar när nyanlända söker jobb?

– Jag tror det spelar stor roll. Det är kanske därför som många arbetsplatser inte har öppnat upp för nyanlända – man är rädd för kulturkrocken. Man vet inte hur man ska bete sig när något oväntat händer, eller i frågor om religion. Då blir man lite rädd och tänker ”varför ska jag utsätta mig för det här?”.

Hur kommer man runt kulturkrockarna?

– Pratar om dem. Och jag tror att man behöver jobba med sig själv. Integration har egentligen inte med politikerna eller arbetslivet att göra, det handlar om mig som individ. Om inte jag jobbar med mina fördomar kommer jag inte kunna öppna upp för nya människor varken privat eller i arbetslivet.

Helén Rigamonti är enhetschef på översättningsbyrån Semantix och har erfarenhet av att leda större team med utländsk bakgrund.

Helén Rigamonti, enhetschef Semantix

– Vi kan prata jättemycket om hur utlandsfödda bör anpassas, men jag tror också att vi behöver anpassa oss som rekryterande chefer, genom att till exempel fundera på intervjufrågorna vi använder och hur de fungerar i olika kulturer. Istället för att ställa frågor som ”vilka sidor vill du förbättra hos dig själv?” behöver jag anpassa mig till andra kulturer. Jag fick inget svar på den frågan från de allra flesta, det var så långt ifrån vad mitt team var vana vid att berätta om sig själva.

Vad kan man ställa för fråga istället?

– Man kan fråga om olika situationer och hur de har hanterat dem. Det kräver lite mer grottande, men vi behöver tänka om kring hur vi rekryterar för att kunna se bortom det som är annorlunda och istället se kompetenser och egenskaper.

LÄS MER: Metro och ÖppnaDörren startar rikstäckande integrationsprojekt

Vad ska man undvika som ledare?

– Något som jag lärde mig ganska fort var att inte kommunicera mellan raderna. För att förstå det krävs förkunskaper och det fungerar inte om du inte har svenska som modersmål. En extrem form av kommunikation mellan raderna är talesätt. ”Det är ingen ko på isen” eller ”kasta in handduken”. Om man översätter det ordagrant blir det på gränsen till bisarrt.

Vad vill du säga till nyanlända som ska gå på arbetsintervju?

– När du får frågan ”varför söker du det här jobbet?” – undvik att gå in i fällan och ge det mest felaktiga svaret ”jag tar vilket jobb som helst”. Tyvärr är det ofta det mest sanna svaret. Det leder diskussion ofta in på ett väldigt känsligt område där jag börjar uppfatta kandidaten som ett offer, snarare än att fokusera på dennes kompetens.

Abdulla Ahmad Miri flydde från Syrien och kom till Sverige 2013. I dag är han krönikör i Metro och jobbar som ekonom.

Abdulla Ahmad Miri, ekonom och krönikör på Metro

– Jag tycker att vi kan börja med praktik. Då kan vi få ny erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden, öva på svenska och visa arbetsgivaren vad man kan göra. Arbetsgivare måste programmera om sig för att tänka mer på mångfald och inkludering.

Vad fungerar inte för att få fler nyanlända i arbete?

– Alla säger att nystartsjobb är en viktig väg till arbete, och jag håller med. Vi behöver lite hjälp för att komma in, men samtidigt finns det flera företag som utnyttjar systemet för att få folk. Människor kan jobba där i tre-fyra år utan att lära sig språket och med jättelåg lön så att de hamnar i utanförskap.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Nystartsjobb hjälper inte integrationen

Vad borde man göra åt det?

– Man måste göra kontroller av jobben. Efter ett år på jobbet – ställ frågan ”hur känns det? Har du lärt dig något nytt? Hur går det med språket?” Om vi ska kunna använda jobb för att integrera folk måste de vara på ett ställe där de kan jobba, försörja sig själva och lära sig kulturen, samhället och språket.

Hur fungerade det för dig när du kom till Sverige?

– Det funkade bra. Jag kämpade jättemycket. Jag tänkte på två saker: språk och kultur. Det räcker inte att bara lära sig språket eftersom att de båda kompletterar varandra. Jag satt 12 timmar per dag för att lära mig språket, och det är jätteviktigt. Men man behöver också veta hur man kan bete sig på arbetsmarknaden.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Vänskap är grunden till en lyckad integration

Vad är ditt tips till nyanlända som vill ha jobb?

– Jag säger alltid till dem att inte ge upp. Att fortsätta kämpa. Säg inte att det inte finns några jobb. Säg inte att den här arbetsmarknaden är rasistisk mot mig. Säg inte att du måste byta ditt namn. Jag heter fortfarande Abdulla Ahmad och jag har ett bra jobb. Jag vet att processen är dålig och det är jättemycket byråkrati, men visa bara att du vill jobba och tro på dig själv så tror jag att du kan få vilket jobb som helst inom två-tre år.

Integrationsdagarna

  • Sverige behöver hitta lösningar på integrationsfrågan. Därför arrangerar mediehuset Metro tillsammans med Axfoundations integrationsinitiativ ÖppnaDörren kampanjen Integrationsdagarna.
  • Eventet anordnas i Malmö, Stockholm och Umeå och består av en konferensdag med inspirerande föreläsningar.
  • På evenemangen lyfts några av Sveriges bästa integrationsinitiativ fram som har nominerats till priset Årets dörröppnare. Vinnaren kommer att koras under Järvaveckan den 14 juni.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset