Anneli Olsson, Sarah Lidhäll och Emma Vestman har alla försökt dra ner på sin shopping.
Anneli Olsson, Sarah Lidhäll och Emma Vestman har alla försökt dra ner på sin shopping.

Slentrianshopping kan stjäla tid, energi och påverka miljön negativt. Tre kvinnor berättar om hur de dragit ner på sin shopping till ett minimum och vad de fått ut av det.

Sarah Lidhäll bytte ogenomtänkta köp mot att bara köpa saker hon verkligen vill ha. Foto: Privat.

Sarah Lidhäll, 33 år, Märsta:

”Tidigare i mitt liv har jag handlat mycket och gjort många ogenomtänkta köp. När jag gick ut kunde jag vilja ha en ny outfit för kvällen och jag ville hänga med i heminredningstrender. Jag tror att det hängde ihop med en dålig självkänsla. Jag behövde ha en massa saker för att känna mig mer tillfreds med mig själv.

Nu försöker jag i stället bara köpa saker jag verkligen vill ha. Det gör att jag även har kunnat börjat spara på ett annat sätt. Jag vill samla på mig minnen i form av upplevelser i stället för saker. Jag sparar för att åka till New York och Italien… När man slår ut alla småinköp blir det plötsligt stora summor.

Sakerna blir en belastning till sist. Man måste ta hand om alla fina kläder och fina skor och damma av all inredning… Min äldsta son är sex år nu. Han har blivit mer intresserad av pengar och får veckopeng. Jag vill att mina barn ska få lära sig värdet av pengar och ha med sig det hemifrån som en bra grund.”

LÄS MER: 27 spartips – så får du bättre ekonomi 2018

Emma Vestman har börjat tänka på var sakerna som hon köper har tillverkats och under vilka förhållanden. Foto: Privat.

Emma Vestman, 25 år, Sundsvall: 

”För ungefär två år sedan lånade jag en bok på biblioteket som hette ”Köp inte den här boken”, om en kvinna som hade köpstopp i ett år. Jag tyckte att alla pengar gick till prylar, men trots det visste jag knappt vad jag det var för saker. Innan köpte jag mycket pysselgrejer, kläder och en del heminredning. Nu har jag fått ändrade tankebanor och blivit mer miljömedveten. Jag har börjat tänka mer på var varorna kommer ifrån och vem som gjort dem.

Jag har inte lika mycket prylar hemma längre och mycket mer pengar över, vilket gjort att jag känner mig mindre stressad över pengar. Jag vill använda pengarna till att resa mer. Det känns lugnare och friare på något sätt att inte ha samma köphets. Jag har mer tid till annat än att gå på stan.

Den som vill dra ner på shoppingen kan tänka att det man inte behöver i dag behöver man inte i morgon heller. När det gäller kläder har man oftast det man behöver redan. Man behöver inte fler tröjor, det finns ju tröjor i garderoben.”

Anneli Olsson använder en app för att spara nu när hon shoppar mindre. Foto: Privat.

Anneli Olsson, 37 år, Uppsala:

”Det började komma krypande i höstas. Då började jag tänka att jag ville göra mig av med en massa prylar. När julhandeln satte igång började jag nästan må illa. Jag såg hur pengarna bara rann iväg. Jag började fundera på miljöpåverkan och vad vi gör mot våra barn som får sjukt mycket presenter. Ett köpfritt 2018 kändes för stort. Jag bestämde mig för att prova ett köpstopp i januari först.

Nu har det gått tre månader ungefär. Det har gått jättebra. Jag har börjat rensa som en galning hemma. Jag har fått nya tankar om all förvaring vi skapar för att ta hand om alla prylar vi inte behöver. Nu går inköp av sånt som inte är nödvändigt eller som egentligen inte betyder något bara bort och rensas ut hemma. Jag älskar böcker, men får börja låna på bibblan i stället. Men bio, fika och att lägga pengar på sociala saker är helt okej.

Det blir mer pengar kvar. Jag skriver en roman och sparar för att ge ut den själv om den inte skulle bli utgiven på ett förlag. Familjen försöker även äta ekologiskt och lägger pengar på det i stället. Det känns luftigare hemma nu. Jag känner en otrolig, mental lättnad.

En regel som jag kan tipsa om är att alltid vänta 72 timmar när du hittat något som du vill ha. Då hinner du verkligen tänka efter och undvika impulsköp.”

LÄS MER: Experterna: Så kan du få pengar att växa över tid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset