Ett scenario är att Hillary Clinton vinner presidentvalet på tisdag, bland annat tack vare att många spansktalande förtidsröstar på henne i viktiga, jämna delstater som Florida (bilden). Arkivbild.
Ett scenario är att Hillary Clinton vinner presidentvalet på tisdag, bland annat tack vare att många spansktalande förtidsröstar på henne i viktiga, jämna delstater som Florida (bilden). Arkivbild.

Klar seger för Clinton, knapp seger för Clinton eller knapp seger för Trump.Så lyder tre fullt möjliga scenarier för tisdagens presidentval i USA.

Teoretiskt kan förstås allt hända innan valresultatet står klart. Men somligt är troligare än annat, utifrån opinionsmätningar och tendenser i valrörelsens slutskede. Opinionsanalytiker ger Hillary Clinton minst två tredjedels chans att vinna. Ett viktat genomsnitt av mätningar säger att hon leder med 2–3 procentenheter – men Donald Trump kan inte räknas ut.

Osvuret är bäst, men kanske får du höra något av detta på onsdagsmorgonen när resultatet väntas:

Scenario 1: Klar Clinton-seger

Clinton valdes klart till USA:s första kvinna på presidentposten. Efter det att FBI tillfälligt ställt till det med sin mejlutredning fick demokraten ny medvind i slutspurten. Spansktalande som retat sig på Trump mobiliserades framgångsrikt av Clintonkampanjen, särskilt i den stora och jämna delstaten Florida. Många väljare hade också förtidsröstat på Clinton före FBI:s mejlutspel.

Clinton vann med 50 procent mot 46 för Trump, eller med 308 mot 230 elektorsröster, lite mindre än Obamas seger mot Mitt Romney 2012. Republikanen godtog förlusten men lovade comeback 2020, uppbackad av en ny, egen nyhets-tv-kanal, TNN.

Scenario 2: Knapp Clinton-seger

Favoriten knep segern, men med mycket liten marginal, mindre än två procentenheter eller 272 mot 266 elektorsröster. Clinton förlorade stora, jämna, viktiga stater som Florida och Ohio, och flera andra där hon förr haft ett övertag som nästan tagits för givet. FBI:s utredning sänkte också hennes väljarstöd. Räddningen blev en knapp seger i lilla New Hampshire efter omräkning.

Trump vägrade dock godta valresultatet och instruerade sina advokater att försöka få det ogiltigförklarat i flera delstater. Stora demonstrationer väntar och kravaller befaras.

Scenario 3: Knapp Trump-seger

Trump vann elektorsrösterna med minsta möjliga marginal, 270–268, trots att en knapp majoritet av väljarna röstade på Clinton. Opinionsinstituten gjorde en historisk felbedömning av väljarstödet för Trump. De underskattade hur många av hans anhängare som höll tyst om sina sympatier i mätningarna och lyckades inte fånga in de rekordmånga väljare som inte bestämde sig förrän i sista stund.

FBI:s mejlutredning var bara en faktor som sänkte Clinton. Många svarta väljare slöt inte upp när Barack Obama inte längre stod på valsedeln och Trump lyckades knipa tidigare säkra demokratiska bastioner.

Omvärlden är chockad och världens börser rasar. Bland de första att gratulera Trump var Rysslands president Vladimir Putin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset