”Star Trek”, ”Star Wars” och ”Harry Potter” är exempel på filmserier som introducerat teknik, och magi, som många önskar fanns på riktigt.
”Star Trek”, ”Star Wars” och ”Harry Potter” är exempel på filmserier som introducerat teknik, och magi, som många önskar fanns på riktigt.

Självkörande bilar, VR-hjälmar och drönare – gäsp. Vi kan detta nu. Var finns framtidens teknik? Hur nära är science fiction-prylarna att bli verklighet?

Rex

I David Cronenbergs nyinspelning av ”Flugan” 1986 spelar Jeff Goldblum vetenskapsmannen Seth Brundle som försöker uppfinna en teleportör men som av misstag stiger in i maskinen samtidigt som en fluga.

Teleportör

Tänk dig att färdas till Tokyo eller New York på bara sekunder? Eller varför nöja sig där? Varför inte åka till månen, eller Mars? Möjligheten att teleportera sig från en plats till en annan har länge funnits på film, kanske mest populariserat genom ”Star Trek”. I verkliga livet lyser tekniken dessvärre med sin frånvaro. Hur länge ska vi behöva vänta?

Vad. Möjligheten att färdas till en plats från en annan på sekunder.

Förekommer i. ”Star Trek”, ”Flugan”, ”X-men 2” med flera.

Status. Blir troligtvis aldrig av. Det finns lagar inom kvantmekaniken som gör det väldigt svårt att någonsin förverkliga denna teknik. I stället för att förflytta kroppens atomer, skulle det vara informationen i dem som förflyttas till andra atomer. Detta har forskare redan lyckats med, bland annat vid Delfts tekniska universitet i Nederländerna. 

Och för just information, data, finns det möjligtvis en framtid för denna teknik. För mänsklig teleportering ser det mörkare ut, då processen skulle vara alltför komplicerad med tanke på hur många atomer vi består av.

– I praktiken är det extremt osannolikt, men att säga att det aldrig kommer att gå är väldigt farligt, säger professor Ronald Hanson, som ansvarat för forskningen vid universitetet, till brittiska Telegraph.

Rex

I ”Star Wars”-filmerna använder jediriddarna lasersvärd för att slåss med varandra. Det framgår inte av originalfilmerna, men enligt böcker och serietidningar om ”Star Wars”-universumet är det plasma och särskilda kristaller som gör tekniken möjlig.

Lasersvärd/ljussabel

När en ny generation får lära känna Star Wars är det oundvikligt att lasersvärdet ökar i popularitet igen. Det finns redan på hyllorna i leksaksbutikerna inför julhandeln. Men då oftast i någon plastig version där det karakteristiska brumljudet simuleras ur en liten högtalare. Var är lasersvärden vi lärt känna i filmerna, värdiga en äkta jediriddare?

Vad. Jediriddares vapen, vars ljusstråle kan skära igenom det mesta.

Förekommer i. ”Star Wars”.

Status. Vi får nöja oss med en kompromiss. Det finns redan i dag diverse tillverkare av ”lasersvärd” och även privatpersoner som gjort liknande försök i sina garage. Även om dessa på vissa sätt liknar svärden i filmerna så skiljer de sig ganska rejält, rent funktionellt (du kan inte kapa av någons arm med dem, till exempel). Don Lincoln är adjungerad professor vid University of Notre Dame och har på Space.comskrivit om att ett lasersvärd, för att i största möjliga mån efterlikna filmförlagan, skulle behöva en ”ljusstråle” av plasma, som hålls på plats av kraftiga magnetfält. En utfällbar kärna av keramik skulle i så fall garantera att det även går att fäktas med svärdet.

”Men det finns ett fysiskt problem. Energin gör att plasman skulle bli extremt varm, och bara på några centimeters avstånd från svärdbärarens hand. Jediriddarens händer skulle bli förkolnade direkt”, skriver Don Lincoln.

I Paul Verhoevens ”Hollow man” från 2000 spelar Kevin Bacon forskaren Sebastian Caine som hittar ett serum för att gör honom osynlig. Dessvärre påverkas han även på andra sätt. 

Osynlighetsmantel

Harry Potter har en. Frodo använder en ring i stället. Kevin Bacon skapar ett särskilt serum för att bli ”Hollow man”. Om vi kan drömma det, varför kan vi inte skapa det? Just drömmen om osynlighet är relativt vanligt förekommande inom populärkulturen, kanske vanligast av de tre exemplen här. Än så länge finns det dock ingen osynlighetsmantel bredvid hoverboarden i butiken. Så när kommer den?

Vad. Teknik för att slippa synas.

Förekommer i. ”Harry Potter”, ”Sagan om ringen”, ”Hollow man” med flera.

Status. Drömmen kan bli sann. Forskning pågår på flera håll och metoderna för att skapa en verklig osynlighetsmantel är många. Ingen har nått ända fram, även om forskare vid UC Berkeley i Kalifornien, lyckats dölja väldigt små, alltså löjligt små, föremål. Vid University of Rochester i delstaten New York används en annan metod som enklast kan beskrivas som en livevideo där föremålet som ska döljas helt enkelt redigeras bort.

– Vi tror att vår digitala mantel kan få omfattande spridning på tio års sikt ungefär, säger Joseph Choi, en av forskarna vid universitetet, till CNN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik