Lax är havets korv, sägs det ju, och det stämmer ju faktiskt: det är snabbt, det är enkelt och det är satan så gott. Iallafall om man tillagar det rätt. Här är tre favoriter.

Smoked salmon bagel

Laxbageln är ju lätt en av världens kanske 10 bästa mackor. Och man behöver inte ens åka till Russ & Daughters i New York för att kunna njuta av en. Eftersom vi har så mycket bra kallrökt lax i Sverige så blir det faktiskt nästan lika gott när man brer en själv. Och enkelt är det också: bara dela och rosta en bagel, smöra den med färskost, lägga på tunt skurna skivor av rökt lax och toppa med ännu tunnare skivad rödlök och kapris. Man kan också ha tomat på om man vill. Dock aldrig pressad citron. Det är något väldigt fult i bagelkretsar.

► LÄS MER: Höj nivån på din ägg- och baconfrukost

Teriyaki

Stekt lax med färdigköpt teriyakisås smakar ungefär som en dåligt caterad kändisfest från 1998. Men lägger man 5 minuter på att göra en egen sås blir det otroligt gott, en perfekt enkel vardagsrätt. Så här gör du: Stek en bit lax på medelvärme med skinnsidan ner tills krispig, cirka 4 minuter. Vänd och stek 2 minuter till. Salta och peppra och lägg på ett fat. Häll 1 dl sake, 0,5 dl mirin och 0,5 dl japansk soya i pannan och reducera bort cirka två tredjedelar, den ska vara kladdig och god. Det brukar ta 5 minuter. Lägg i den stekta laxen. Ös med såsen och servera med kokt rundkornigt klibbris.

►LÄS MER: Tre snabba snacks i tv-soffan

Poke

Poke är en slags hawaiiansk sushisallad som i sommar har varit det hippaste man kan äta, åtminstone i Stockholm där det plötsligt öppnade fyra pokeställen. Men den är också enkel att göra hemma: blanda rå, tärnad lax med hackad salladslök, finstrimlade noriblad och en dressing på 2 msk japansk soya, 1 msk sesamolja, 1 tsk risvinäger och 1 tsk honung. Servera på kokt rundkornigt klibbris och valfria grönsaker och inläggningar: det kan vara kimchi eller japanska pickels, tärnad avokado, cahsewnötter, edamamebönor. Avsluta med massa rostade sesamfrön och kanske även lite kewpiemajjo och sriracha ringlat över.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset