Ostron är en klassiker som alltid funkar vid ett romantiskt tillfälle.
Ostron är en klassiker som alltid funkar vid ett romantiskt tillfälle.

Du vill fira din älskling men inte äta ute på årets svennigaste krogdag. Du vill äta en romantisk middag men palla laga mat! Så vad göra? Här följer tre snabba, romantiska middagstips för alla lata älskare och bekväma gourmeter. 

1. Baka ost

Världens snabbaste, mest dekadenta dipp skulle man kunna beskriva den här rätten som. Och enkel: bara köp en brie av bättre kvalitet. Fråga gärna i ostdisken vilken som passar att baka. I Frankrike bakar de ofta osten i den lilla trälådan man får till, men se i så fall till att den inte är limmad. Ta bort plasten runt och skär ett rutmönster på ovansidan av osten. Lägg tillbaka i lådan (om den är ugnsvänlig). Häll på lite cognac eller annan brun sprit du har hemma och hiva in i ugnen på 220 grader i cirka 15 minuter. Ta ut och riv över så mycket färsk tryffel du har råd och lust med. Servera den varma, smältiga osten med nybakt levainbröd eller baguette. Urgott. Dippa eller sprid ut den. Om du vill kan du ju även komplettera med en regelrätt ost/charkbricka.

LÄS MER: Så gör du en perfekt Key lime pie

2. Tänk toast

Om du verkligen sitter i skiten: tänk löjromstoast. Det är lyxigt, sexigt och ungefär lika jobbigt att göra som att bra en macka. Bara att steka ett formbröd i smör, bre med creme fraîche, finhacka lite gräs- och rödlök och lassa på med snuskiga mängder löjrom för att kompensera för din lathet. En citronklyfta till är också gott. När man ändå tänker toast får man inte glömma bookmakertoasten: bara rostat bröd, stekt utskuren biff, majjo, senap, riven färsk pepparrot, äggula. Omedelbart feststämning. Eller varför inte en krabbtoast? Bara smörstekt formbröd, aioli, lite fint hyvlad fänkål, jalapeno, lime och en massa kärleksfullt plockad krabbkött – som bara det är en kärlekshandling.

3. Öppna ostron

Du trodde väl inte att jag skulle skriva en sådan här lista utan att ha med ostron? Ostron är ju den ultimata sexiga maten och en modern dejtklassiker, lite 10-talets motsvarighet till vitt vin och räkor skulle man kunna säga. De är dekadenta men hälsosamma, enkla men lyxiga och det enda man behöver till är en migonette och något att dricka. Gör så här: Finhacka en schalottenlök och blanda med en deciliter rödvinsvinäger. Smaka av med lite salt, nymald peppar och eventuellt en tesked socker om du är lagd åt det hållet. Låt sedan stå ett par timmar i kylskåp för att gotta till sig. Placera en skål med mignonette i mitten på ett stort isfyllt fat med nyöppnade ostron och låt din älskling skeda över själva.

LÄS MER: Här är bästa krogarna i Stockholm, Göteborg och Malmö

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset