Sprutan på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.
Sprutan på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.

Två personer i Stockholm svävade under fredagsmorgonen mellan liv och död efter att ha injicerat något som misstänks vara drogen ”krokodil”.

Tre personer vid ett stödboende för missbrukare i västra Stockholm skickades till sjukhus sent på torsdagskvällen, efter misstanke om att ha berusat sig med drogen ”krokodil", uppger Dagens Nyheter.

Två av dem ska under fredagsmorgonen ha svävat i livsfara.

– Alla tre är utom fara, men en var på morgonen nedsövd, säger Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerortspolisen, till Metro.

Drogen krokodil är ett hemmagjort opiumderivat och går även under namnet "fattigmansheroin" då den är  billig att framställa och uppges vara extremt beroendeframkallande.

Den kan ha frukansvärda effekter på kroppen, och leda till fjällaktig hud, infektioner av blodkärl, stora sår och kallbrand. I värsta fall kan den ge sådana skador att det kräver amputation av kroppsdelar.

Men det är ännu oklart om personerna verkligen tagit krokodil.

– Det senaste jag hörde var att läkarna inte var säkra på vad det var, men att man ska undersöka drogen, säger Eriksson.

Krokodil skapar oro bland svenska missbrukare

"Troligtvis på grund av spice eller krokodil", skriver Emil Andersson är chef för Ingripandesektionen i Västerort, på Twitter.

Första missbruket av krokodil rapporterades i Sibirien 2002. Den förekommer på många håll i världen, men främst i Ryssland, där omkring en miljon ryssar uppges bruka den. Metro har tidigare skrivit om drogen och rapporterade i december 2013 om att den orsakat oro bland svenska missbrukare. Detta efter att det i missbrukarkretsar börjat talats om att den "tagit sig över Östersjön".

Sett till beslagsstatistiken var Västeuropa inklusive Sverige då krokodilfritt.

​Nationellt forensiskt centrum, NFC, förre detta SKL, som analyserar misstänkta preparat som polisen beslagtagit, har inga registrerade fall av krokodil, som går under den medicinska benämningen desomorfin.

– Vi har ingen statistik alls på den drogen, säger Lotta Rapp, gruppchef droganalyssektionen vid NSC.

Annika Ljung, tillförordnad gruppchef för polisens narkotikasektion i region Stockholm city, säger till Metro att de fick varningsflagg för drogen redan för flera år sedan, och att den är narkotikaklassad i Sverige. 

– Men som tur är har vi inte sett att den kommit över till Sverige. Sen kom de här rapporterna i dag om de tre personerna där man inte kan utesluta att det inte är krokodil.

Hon har under dagen även pratat med Rättsmedicinalverket, vilka får in vätskor som urinprov, blodprov eller analyser på de som tagit överdoser och avlidit. Och de har inte heller upptäckt drogen.

– Men det innebär inte att drogen inte finns i Sverige, för den kanske inte har nått varken sjukvård eller polis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset