Snart finns äntligen tiden, solen lyser och sexlivet kan blomstra. Eller? Många av oss tänker att ”alla andra” har ett mer spännande sexliv än vi själva. Men hur är det egentligen? Med fakta på bordet slipper vi sexstressen.

Hur ofta har vi sex, egentligen? Ja, genomsnittet för befolkningen har det lite mindre än en gång i veckan. Det visar undersökningen ”Sverige ligger” som analysföretaget United Minds gjort. Men eftersom det är ett genomsnitt, kan vissa ha sex några gånger om året medan andra har det varje dag.

Ser vi till genomsnittet har dock frekvensen minskat över tid. 1996 uppgav svenskarna enligt Folkhälsoinstitutet att de hade 5,5 sextillfällen i månaden, medan den senaste undersökningen visar 3,8 sextillfällen per månad (i genomsnitt, som sagt).

LÄS MER: Så ser ungas sexliv ut i dag

Så vad beror nedgången på? Sexualupplysaren Pelle Ullholm från RFSU säger att stress är en vanlig orsak, men än vanligare är trötthet.
– Det vanligaste skälet som människor anger är just det, antingen att de själva är trötta eller att partnern är det. Sedan är förstås en vanlig anledning att man saknar partner, säger han.

Fler hinner med sitt eget sexliv, kvinnors onani har ökat med 40 procent och mäns med 23 procent sen 1996. Lusten för sex finns alltså. Men i relationen blir det alltså mer sällan, trots att det finns en önskan till mer och bättre sex.
Frågan är varför vi är så trötta – Pelle Ullholm funderar på ifall vi gör för många saker i dag.
– Många säger att de vill ligga oftare. I RFSU:s undersökning Kådiskollen från 2016 svarade 60 procent av kvinnorna och 80 procent av männen att de ville det. Bara hälften är nöjda med sitt sexliv, säger Pelle Ullholm.
En förklaring till varför önskan om mer och bättre sex inte prioriteras är att många inte pratar med sin partner, menar Pelle Ullholm.

Hälften av de som svarat i Kådiskollen tycker att det är svårt.
– Det är kanske lättare att prata om andra delar av livspusslet, aktiviteter, resor eller gemensamma hushållsuppgifter. Det något mer svårpratade och intima sexet hamnar i samtalsskugga. Att våga sätta ord på skälen till varför det inte blir mer sex kan var ett sätt att minska stressen, bli mer nöjd och kanske – om man vill – också prata om vad som skulle göra att det prioriterades högre, säger Pelle Ullholm.

Hans råd är att försöka plocka bort bitar ur livspusslet, om det går. Men också att fundera lite på vilka ideal som ligger till grund för idén om ”alla andra”.
– Många har föreställningen att andra orkar och hinner med sina sexuella önskningar, säger Pelle Ullholm.

Är det vissa grupper som har börjat ha sex mindre ofta, jämfört med 1996?
– Den grupp där frekvensen gått mer mest är medelålders. Äldre, singlar och kvinnor under 24 år har faktiskt mer partnersex än i tidigare studier. Alla har inte samma förutsättningar. Vi kan se att låginkomsttagare, i synnerhet kvinnor, har mindre sex – rimligtvis för att de ännu mer trötta och stressade över alla pusselbitar de har och ta hand om, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: Sexexperternas tips – så dejtar du online

Pelle Ullholms 3 bästa råd för dig som känner sexstress

1. Ge närhet mer och en given tid. Välj vardagstid och stryk inte era egna träffar. Att välja närhet laddar er med mer känsla för varandra och då kommer kanske lusten till sexet tidigare, inte när en eller båda redan håller på att somna.
2. Våga prata om vad den andra gillar på riktigt. De olikkönade kan gärna minska orgasmgapet som finns mellan kvinnor och män genom exempelvis mer oralsex på klitoris, blygdläppar, men även penis och pung, så kommer kanske lusten att prioritera sex för att det helt enkelt ger mer.
3. Om stressen du känner är djupare än bara vardagsstress, ta tag i det och kontakta en terapeut, vare sig det är en parterapeut eller om du själv behöver hjälp att få kontroll över ditt liv.

Så ofta har vi sex – nu och då

För 50 år sedan, 1967, gjordes första stora Sifo-undersökningen på svenska befolkningens sexvanor, 2000 personer mellan 18 och 60 deltog. 29 år senare. 1996, kom en uppföljande studie från Folkhälsoinstitutet, ”Sex i Sverige”. Sedan har det dröjt till 2013, då kom studien ”Sverige Ligger”, denna gång genomförd av Aftonbladet och analysföretaget United Minds. Studierna från 1996 och 2013 är baserade på 3000 personer mellan 18 och 74 år.
Frekvensen för sex har förändrats under perioden, gått upp och sedan ner:
1967: 4,2 sextillfällen/samlag i månaden
1996: 5,5 sextillfällen/samlag i månaden
2013: 3,8 sextillfällen/samlag i månaden

 

Källa: Sex i Sverige 1967 och 1996 samt Sverige Ligger 2013 från United Minds

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset