"Nu slipper jag gå på stan och skämmas för att jag är sverigedemokrat."
"Nu slipper jag gå på stan och skämmas för att jag är sverigedemokrat."

Sverigedemokraternas gruppledare i Lessebo respektive Alvesta kommun utesluts ur partiet, efter ett beslut partistyrelsen fattade under måndagen. Utesluts gör även Sverigedemokraternas ordförande i Dalarna. Totalt har partiet alltså uteslutit tre toppolitiker på samma dag.

Under onsdagen kunde P4 Dalarna berätta att Madelene Vestin, Sverigedemokraternas ordförande i Dalarna, utesluts ur partiet. Detta efter ett beslut som partistyrelsen ska ha tagit under måndagen. Det är ännu oklart varför Vestin uteslutits, enligt henne själv fick hon reda på beslutet först efter att hon kontaktas av P4 Dalarna.

– Det känns märkligt att ni fått veta det före mig, säger Madelene Vestin till P4 Dalarna.

Vestin tillträdde så sent som i våras som Sverigedemokraternas ordförande i Dalarna. Vestin varnades tidigare under 2014 av partidistriktet efter att hon delat en rasistisk nidbild på Facebook. Enligt Vestin var delningen ett misstag.

LÄS MER: SD-riksdagsledamot i slagsmål på budgetmöte

Även två andra toppolitiker från partiet utesluts. Under onsdagen stod det klart att även Ingemar Aronsson och Benny Lundh Johansson, partiets gruppledare i Lessebo respektive Alvesta kommun, utesluts. Även detta efter ett beslut som fattats av partistyrelsen. Det rapporterar Smålandsposten.

Aronsson och Lundh Johansson intervjuades tidigare i sommar av samma tidning, och kritiserade då partiledningen hårt. Faktum var att de gick så långt som att uppmuntra väljarna att inte rösta på partiet i nästa val. Båda kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige som politiska vildar.

– Med tanke på det kaos som just nu råder i partiet, både i länet och på riksnivå så känns det väldigt bra. Nu slipper jag gå på stan och skämmas för att jag är sverigedemokrat, säger Ingemar Aronsson till Smålandsposten.

Enligt Smålandsposten ska Sverigedemokraternas partistyrelse ha tagit beslutet på grund av att man anser att Aronsson och Lundh Johansson brutit mot partiets etiska riktlinjer och för att de uttryckt att de inte delar partiets värdegrund.

– Medlemsutskottet har under en tid genomfört en internutredning för respektive person, där man bland annat sammanställt tidigare offentligt material. Den samlade bilden, där också berörda personers yttranden samlats in, ledde fram till att partistyrelsen i måndags beslutade om uteslutning för dem båda. Medlemsärenden är sekretessbelagda varför jag inte avser kommentera det mer detaljerat eller djupare än så, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig på Sverigedemokraternas partikansli i Stockholm, till Smålandsposten.

Totalt har det alltså kommit fram att tre företrädare för partiet utesluts – på samma dag.

Sverigedemokraternas inre angelägenheter har väckt mycket uppmärksamhet i veckan, efter att riksdagsledamoten Hanna Wigh anklagat en kollega för sexuella övergrepp och menat att partiets ledning försökt mörka detta. Den anklagade riksdagskollegan har tagit en timeout under tiden som förundersökningen pågår, men nekar till brott.

LÄS MER: Förundersökning inledd mot SD-politiker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset