Malmö tingsrätt.
Malmö tingsrätt.

Tre av fyra tonåringar som åtalats för att ha lurat och släpat fotgängare med bil för att "skoja med folk" döms i Malmö tingsrätt. De straffas med skyddstillsyn, skriver Sydsvenskan.

Det var under två dygn i augusti förra året som de unga gärningsmännen gav sig på minst nio offer genom samma tillvägagångssätt. Gänget åkte omkring i Malmö och Lund i en stadsjeep och stoppade fotgängare, främst unga män, för att fråga om vägen. När de intet ont anande offren försökte hjälpa till hölls de fast och släpades längs bilen i hög fart, i vissa fall över 100 meter.

Nu har domen fallit och två av de åtalade tonåringarna straffas för alla nio brotten. Det rör sig om föraren och den person som greppade tag i offren, som döms till skyddstillsyn och samhällstjänst i 140 timmar för misshandel, försök till misshandel och ofredande. De ska också totalt betala drygt 100 000 kronor i skadestånd, skriver Sydsvenskan.

LÄS MER: Åtalas för bilsläpningar i Malmö och Lund

Den tredje åtalade döms till villkorlig dom och dagsböter för ofredande och medhjälp till misshandel. Den fjärde misstänkte frias helt.

Åklagaren Fredrik Jönsson yrkade på fängelsestraff och menade att brotten var livsfarliga och att misshandeln därför borde ses som grov, men tingsrätten går på advokaternas linje och dömer för misshandel av normalgraden.

Samtliga erkände redan i augusti när de greps. Polisen kunde spåra tonåringarna utifrån registreringsnumret på bilen, som visade sig tillhöra en av de inblandades pappa. Gänget hade även fångats av övervakningskameror, själva filmat från händelserna och dessutom sökt efter liknande bilsläpningar på nätet.

LÄS MER: Lärare misshandlades med gurka på skola – polis inkopplad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott Malmö