Vad ska man tillaga om man vill välja bort köttet på julbordet och äta mer klimatsmart? Jonas Cramby ger sina bästa tips.

Juletid är en riskzon för många vegetarianer. Man vill ju inte sabba julstämningen eller skita i traditionerna så då kanske det är lätt att det slinker ner en bit skinka eller, tvärtom, att man lagar ett så kallat ”alternativt” julbord. Men istället för att servera gravad kålrot och senaps-oomph så kanske det snarare handlar om att sålla lite i det befintliga julbordet istället? Det godaste är ju faktiskt redan är vegetarisk. Åtminstone om du är av lacto-ovovarianten och beredd att göra några små finjusteringar.

Här är tre favoriter:

Grönkål

På julafton måste man ha kål, så är det bara. Dock behöver man kanske  lördagsgodissöt brunkål på burk eller rälig färdig rödkål? Jag tycker istället om att göra som i de södra delarna av Sverige och käka grönkål, även kallat långkål. Faktum är att det är min absoluta favoriträtt på julbordet och det enda jag inte kan vara utan.

3 st medelstora grönkålsstånd

6 dl grönsaksbuljong

75 gram smör

2 dl vispgrädde

1 msk sirap

salt och vitpeppar

 

Repa grönkålsbladen från stjälkarna och koka kålen mjuk i buljongen i cirka 30 minuter. Ta upp, låt rinna av och hacka grovt. Smält smöret i en gryta och lägg i den hackade kålen. Fräs den under omrörning. Tillsätt sirap, vispgrädde och låt det puttra en liten stund, smaksätt med salt och vitpeppar.

LÄS MER: Jonas Cramby: Det här är det enda du ska tillaga i micron

Janssons frestelse

En vegetarisk Jansson, hur kul är det? Jättekul, vill jag meddela eftersom grejen med Jansson ju inte är ansjovisen och kaviaren, utan den heliga treenigheten grädde, potatis och enormt mycket lök. Saknar man den rökiga, haviga smaken kan man ju alltid ha i lite tångkaviar i grädden.

8 hekto fast potatis

3 gula lökar

4 dl vispgrädde

smör

ströbröd

salt och nymalen peppar

Ev. 2 msk tångkaviar

Sätt ugnen på 180 grader. Skiva lök och stek den mjuk i smör på medelvärme. Smaka av med salt och peppar. Skala och strimla potatisen i ganska fina stavar men skölj dem inte. Varva potatis och stekt lök  i en smörad ugnsfast form. Salta och peppra. Slå över grädden, eventuellt med tångkaviaren. Toppa med några tunna skivor smör. Tillaga i ugnen 40-50 minuter.

 

Deviled eggs

Ägghalvor är, och har alltid varit, det som jag äter mest av på julbordet. Ingen aning om varför. Denna variant är amerikansk och förutom att den är ännu godare än den svenska så behöver man inte hålla på att ersätta räkorna och caviaren med konstiga grejer.

6 ägg

3 msk majonnäs

1 msk grädde

1 tsk dijonsenap

några droppar tabasco

salt

gräslök

rökt paprikapulver

Hårdkoka äggen och låt svalna. Skala äggen, dela dem på mitten, ta ut gulan och pressa dem igenom en sil med en sked. Blanda den pulveriserade äggulan tillsammans med majonnäs, grädde, tabasco och dijon. Smaka av med salt. Stoppa röran i en sprits och pressa ut lite snajdigt i äggvitorna. Strö över rökt paprikapulver och finhackad gräslök. Ät alla själv.

LÄS MER: Jonas Cramby: Var tacksam och ät det du serveras

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset