Julia Taube, 35, har skapat könsneutrala dockor, för att motverka skeva könsroller och få fler barn att känna sig inkluderade.

Montage Jesper Persson & Julia Taube

Julia Taube och en av hennes dockor, ansikte mot ansikte med en Barbie-docka.

35-åriga trebarnsmamman Julia Taube från Göteborg hade inte riktigt funderat så mycket kring eller tagit ställning till Barbie-dockor som leksak. Men när hennes dotter ett år fick en i julklapp kändes det helt fel.

– Det kändes inte bra alls. Att de är så censurerade och sexualiserade på något sätt, ändå har de inga kön eller bröstvårtor. Är de barn, är de vuxna eller något mitt emellan? Och så de hårda sminkningarna. Samma sak är det på pojksidan, att man säger actionfigur när det gäller pojkar och dockor när det gäller tjejer, säger Julia Taube till Metro.

Hon började då leta efter mer neutrala och anatomiskt korrekta dockor som inte representerade skeva kroppsideal och förstärkte sterotypa könsroller.

LÄS MER: Mamman sminkar om dockorna – så de ser ut som vanliga barn

– Först började jag leta efter en docka som föreställde en vuxen människa. Snabbt insåg jag att det inte fanns någon, och då bestämde jag mig för att skapa det. Framförallt ville jag skapa dockor som alla mina barn kunde leka med oavsett kön, och som skulle tilltala alla tre.

Det var två år sedan. Nu har hon hunnit ansluta sig till Göteborgs uppfinnareförening, knytit massor av kontakter och arbetat med projektet och dockorna, som hon valt att kalla myIDolls, i drygt ett år.

Dockorna har olika hudfärger, kroppsbehåring och uttryck men utgår just nu från Julias egna kroppsmått och gjuts av henne själv hemma i Göteborg. På hemsidan beskriver hon hur syftet med myIDOlls är att bidra till ett jämställt samhällsklimat, och en lek som inte tvingar in barnen i roller baserat på könstillhörighet.

I förlängningen hoppas hon att det kan förebygga rasism, transfobi, funkfobi och ojämslikheter mellan könen.

LÄS MER: Föräldrar till funktionshindrade jublar över dockorna

– Jag tänker att man måste börja någonstans. Olikheter mellan könen börjar så himla tidigt och det finns ingen anledning att det ska vara så. Vi tilldelas olika leksaker med olika egenskaper och formas därefter, säger hon och konstaterar:

– Det är viktigt att ifrågasätta normer.

Just nu är dockorna endast prototyper med samma kroppsform, men Julias vision är att de ska kunna representera många.

Målet är att myIDolls-dockorna ska bidra till mångfald genom olika kroppsformer, hudfärger, uttryck, funktionsnedsättningar och familjekonstellationer.

LÄS MER: Föräldrar upprörs av Downs syndrom-dockor

Så hur lång tid tar det innan vi får se en av dina dockor bredvid barbiedockorna på hyllorna i leksaksaffärer?

– Jag har varit försiktig med att säga exakta datum men jag hoppas vekrligen på sen höst, men sen är det många iblandade och många som ska göra sitt. Men så ser min förhoppning ut i alla fall.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset