Rolf-Göran Bengtsson med Casall. Arkivbild.
Rolf-Göran Bengtsson med Casall. Arkivbild.

Två gånger har han snuvats på titeln.Blir det tredje gången gillt när Rolf-Göran Bengtsson hoppar om totalsegern och miljonerna i Global Champions Tour?– Man önskar ju att man lyckas ta hem det någon gång, säger han.

Ryttarstjärnan och organisationen runt honom tog tidigt beslutet att matcha topphästen Casall i den penningstinna touren.

Det gick ut över OS.

I Rio de Janeiro startade Bengtsson istället Unita – och det gick som det gick. Redan efter den första rundan var ekipaget ute ur den individuella tävlingen. Ett hårt slag för veteranen som troligen red sitt sista olympiska spel.

Satsningen på Global Champions Tour har fungerat desto bättre. Inför finalen i Doha på lördag leder Bengtsson och tack vare säsongens fullträffar (bland annat segrar i Paris och i Valkenswaard) slutar han sämst tvåa totalt.

Duell med Tops-Alexander

Det är bara australiskan Edwina Tops-Alexander som kan snuva honom på den efterlängtade titeln.

– Jag måste nog vara etta, tvåa eller trea för att ta hem det på lördag. Men det är klart, bara Edwina är efter mig i listan så. Det är klart att det är segern jag är ute efter, säger Rolf-Göran Bengtsson till ridsportsajten Hippson.

Två gånger tidigare har han varit ytterst nära att vinna.

2012 stod det, precis som nu, mellan honom Edwina Tops-Alexander och ett år senare slutade Bengtsson och britten Scott Brash på samma poäng. Då vann Brash tack vare fler förstaplatser på touren.

– Den här gången har jag två vinster och Edwina en, så om vi landar på samma poäng vinner jag. Det blir en spännande tävling. Alla vet att felen kan komma lätt och plötsligt är man inte med till andra rundan. Samtidigt är Edwina kapabel till att komma i topp-tre, vilket är vad som krävs för hennes del. Nu hoppas jag bara att hon inte gör det, säger Bengtsson till tidningen ridsport.se.

Miljoner i potten

Hittills i år har Bengtsson och Casall ridit in cirka 3,5 miljoner kronor i prispengar. I säsongsavslutningen i Doha kan han raka in åtskilliga miljoner till. Precis som i golfen och tennisen avrundas tävlingsåret med ett regn av pengar över de aktiva. Enligt ridsportförbundet fördelas totalt 14,3 miljoner kronor.

– Casall har egentligen hoppat alla starterna mer eller mindre felfritt. Ett tramp i vattnet i Hamburg var inte hans fel, i Chantilly puttade jag bort stödet med min fot och i Wien missförstod han mig så det blev en ofrivillig volt. Allt som allt har Casall gjort säsongen fantastiskt bra och nu ska jag bara se till att göra allt rätt för honom också, säger Bengtsson till ridsport.se

OS-tvåan Peder Fredricson hoppar också i Doha. Han deltar inte GCT-finalen men hoppar bland annat i Grand Prix-klassen.

Till Doha har han med sig Zaloubet och Flip's Little Sparrow.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset