Den ryske coachen Jevgenii Trefilov.
Den ryske coachen Jevgenii Trefilov.

När du vänder ett sjumålsunderläge till femmålsseger kan du antingen slå dig själv för bröstet.Eller, som Rysslands förbundskapten Jevgenij Trefilov, citera poeten Nikolaj Nekrasov.– Ni kommer väl ihåg det ryska ordspråket om kvinnor som stoppar skenande hästar, sade han efter 30–25 mot Sydkorea i OS-handbollen.

Det blev en svängig match i Future Arena.

Sydkorea imponerade inte på VM i Danmark i december men verkar som vanligt ha lyckats rycka upp sig lagom till OS, där de aldrig blivit sämre än fyra.

Mot Ryssland imponerade sydkoreanskorna länge och lyckades störa och stressa ryskorna till enkla misstag. Sydkorea ledde i paus med 13–12 och fick en lysande start på den andra halvleken. Under de första sex minuterna efter paus gjorde Sydkorea 6–0 på Ryssland, och gick upp till 19–12.

"Kan inte träna"

Men så hände något. Ryssland kom tillbaka samtidigt som Sydkorea började stå för misstagen.

– När sparven faller i knät på katten är den glad att den ens överlever. Så är det även för mig, sade Trefilov, enligt SportExpress, och menade att han inte hade någonting att göra med vändningen eller segern.

– Om jag ser slutkörd ut? Ja, det stämmer. Alltså, detta med att träna kan jag inte. Den som inte kan leda bör själv arbeta. Kan man inte vara chef, då får man hugga tag i spaden. Det går inte att framställa mig till någon fantastisk ledare. Skriv upp detta: vi hade tur!

Hyllar spelarna

Ryssland åt långsamt upp ledningen och med tio minuter kvar var ställningen lika, 23–23. Plötsligt stämde ingenting för Sydkorea, men allt för Ryssland – som till slut vann med 30–25.

– Ni kommer väl ihåg det ryska ordspråket om kvinnor som stoppar skenande hästar, går in i brinnande hus och bär alla män på sina axlar, sade Trefilov och syftade på en dikt av Nekrasov – Frost Rödnäsa – som handlar om heroiska ryska kvinnor som klarar sig själva.

– Och det finns ett annat talesätt: kriget avslöjar din plan. Det är först när vi hamnar i stridigheter som vi börjar tänka. Generellt kan jag säga såhär: vi vann på grund av t-u-r!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset