Priserna på bostadsrätterna i hela landet stiger, och i synnerhet i storstadslänen.
Priserna på bostadsrätterna i hela landet stiger, och i synnerhet i storstadslänen.

Förra årets fall på bostadsrättspriser är över. På tisdagen presenterade svensk Mäklarstatistik nya siffror som visar på en uppåtgående trend i landets storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. ”Efter över ett år av nedåtgående priser så är det på uppsving”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Nergången på bostadsrätter i Stockholms län, och i övriga Sverige, var fokuserad på andra halvåret 2017 då priserna föll dramatiskt, och som mest med tio procent.

– Sedan dess har det varit en avvaktande marknad med små prisförändringar om man tittar på det senaste halvåret fram till juli. Det har gått lite mer neråt än uppåt men inte alls som fallet under andra halvåret 2017, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på svensk Mäklarstatistik, till Metro.

Men nu har trenden vänt.

Färsk statistik som presenterades på tisdagen av Svensk Mäklarstatistik visar att priserna nu stiger.

Senaste månaden har priserna ökat med blyga en procent, och sett på tre månader ligger prisökningen på två procent – sett till hela riket.

LÄS MER: Omtvistad bostadsmarknad: Färsk statistik visar på uppgående priser

Storstäderna på uppsving

Beräkningen baseras på en jämförelse för de senaste tre månaderna där man jämfört juni, juli och augusti mot de tre månaderna innan, det vill säga mars, april och maj.

Stockholm visar enligt den mätningen på en prisökning på två procent. I Göteborg har priserna ökat med tre procent och i Malmö med hela sex procent.

– Stockholms län har vänt uppåt. Den trenden har funnits i Malmö och Göteborg tidigare men nu finns de även i Stockholm och det är intressant för att fyra av tio bostadsrätter säljs i just Stockholm, säger Per-Arne Sandegren.

LÄS MER: Rekordmånga osålda bostäder på marknaden – kan leda till sänkta priser

Positiva signaler

Enligt Per-Arne Sandegren är det genomgående positiva signaler.

– Under sommaren säljs alltid väldigt få objekt och nu när augusti kommit är det en trend som bryts samtidigt som volymerna ökar, säger han och fortsätter:

– Efter över ett år av nedåtgående priser så är det på uppsving.

LÄS MER: 10 tips – så inreder du det mysiga och perfekta sovrummet du alltid drömt om

Positiva signaler på bostadsmarknaden för hela landet, men i synnerhet för storstäderna. Foto: Svensk Mäklarstatistik.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset