Ända sedan 2009 har flygbranschen visat på kraftig tillväxt. Men under 2018 har det skett ett tydligt trendbrott: Ökningen av utrikesresorna börjar avta.

Jämfört med förra året har 850 000 fler resenärer hittills i år flugit utrikes, vilket är en ökning på drygt fyra procent. Men tidigare år har ökningen varit på över nio procent, vilket motsvarar 1,7 miljoner resenärer, enligt Transportstyrelsen. Det rapporterar SVT.

Även inrikesresandet går nedåt. Mellan januari och september i år minskade inrikesresandet med 188 000 resenärer, en nedgång på drygt tre procent jämfört med samma period förra året.

Även charterresor utomlands har minskat något, skriver sajten.

LÄS MER: Så mycket dyrare blir flygresorna efter månadsskiftet

Klimatfrågan kan påverka

Anledningen till att ökningen i antalet resenärer stannat av, kan enligt Jean-Marie Skoglund på Transportstyrelsen bland annat på flygbolaget NexJets konkurs i våras. Men han säger även att det återstår att se om flygskatten som infördes i april kommer få någon effekt.

Även klimatfrågan kan påverka flygresandet, enligt Skoglund.

– Privatpersoner har funderingar kring sitt resande på ett helt annat sätt nu än vad man haft tidigare, säger han, till SVT.

LÄS MER: Flygplan störtade – 189 personer ombord

Kan få konsekvenser

Om utvecklingen fortsätter i samma riktning, där antalet passagerare inte längre ökar i lika snabb takt som tidigare, kan det få konsekvenser för flygbranschen.

– Flygbolagen kommer dra ner på trafiken. På sikt kan vissa linjer komma att läggas ner, säger Skoglund, till sajten.

LÄS MER: Här är sätet som ska öppna för ståplatser på flygplan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset