Brasiliansk bikinivaxning har blivit populärt bland svenska kvinnor, inte minst efter att några kända Hollywoodstjärnor har talat ut om att det gör underverk för sexlivet.
Behandlingen, där man rycker bort allt hår i hela underlivet, görs numera på många skönhetssalonger i landet.
Det är dock långt ifrån riskfritt att ta bort könsbehåringen. I värsta fall kan man drabbas av infektion, inflammationer och stora bölder.
– Bölderna måste ofta skäras upp eftersom de sitter så djupt nere i huden, säger Carina Udd på Stockholm Medical skincare center.
På kliniken har man fått många samtal från personer som råkat illa ut efter en brasiliansk bikinivaxning:
– Behandlingen har blivit så trendig att den utförs av salonger utan grundläggande kunskaper om riskerna. Kunden har inget skyddsnät om något går snett.
– När man vaxar underlivet och rycker bort håren skadar man porerna. Det som gör vaxningen extra riskabel är att underlivet sedan stängs in i byxor. Fukten hindrar porerna från att läka, samtidigt som blodet i porerna blir en grogrund för bakterier.
Hon avråder bestämt från att man vaxar underlivet, särskilt de känsliga slemhinnorna som finns på blygdläpparna. Visst kan man klippa och trimma, men att rycka upp hår i hela underlivet gör mer skada än nytta:
– Huden i underlivet är tunn och är man det minsta känslig kan man få inflammation. Vaxa inte och använd inte en epilator, som också rycker upp håren med rötterna, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset