Herrmodet har ett pris. Fotproblem som tidigare drabbat kvinnor med tajta pumps och stövlar har nu börjat visa sig bland män. ”Det blir inte bättre av tajta italienska skor”, säger ortopedteknikern och sjukgymnasten Anna Pettersson på Stegkliniken.

Hallux valgus innebär att stortån vinklas in mot resten av tårna, vilket kan ge smärta. Det är en ärftlig åkomma men har traditionellt setts som ett kvinnoproblem eftersom trånga skor gör besvären värre. På senare år har problemet blivit mer jämställt. Skomodet pekas ut som förklaringen.

Sydkoreas motsvarighet till Folkhälsoinstitutet, NHIS, har undersökt problem med Hallux valgus bland båda könen och sett att ökningen är dubbelt så snabb bland män, skriver Korea Business Wire. Bland män i 20-30-årsåldern handlar det om en fördubbling på fyra år och enligt Park Min-Jung, professor i ortopedi, är det trånga skor som ligger bakom. 

När männen tränger ner sina fötter i kostymskor som främst designats för att vara snygga i stället för bekväma tar stortåknölen stryk. 

Även i Sverige har skomodet märkts i vården. Anna Pettersson är sjukgymnast och ortopedtekniker på Stegkliniken i Stockholm som säljer hjälpmedel för fotbesvär. Hon har märkt en tydlig ökning under de år hon jobbat med fothjälpmedel.

– Nu är känslan att det är nästan är lika många män. Det är till viss det ärftligt men det blir inte bättre av tajta italienska skor, säger hon.

Framför allt är det smärta i framfoten och stortåknölen männen klagar på, berättar hon. 

– Modet är som det är men det finns olika typer av inlägg som kan passa i alla fall.

Samtidigt som fler män drabbas har andelen kvinnor i 40-årsåldern minskat, enligt den koreanska undersökningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset