Tresor har besökt Kongo tolv gånger de senaste fem åren.
Tresor har besökt Kongo tolv gånger de senaste fem åren.

Tresor Singbo, 29 år, flydde från Demokratiska Republiken Kongo till Sverige på grund av mordhot och förföljelser. Nu åker han tillbaka till sitt hemland två gånger om året. ”Ungdomarna har det fattigt, så jag ville ge något tillbaka”, säger han.

För fem år sedan besökte Tresor Singbo Kongo igen efter att ha flytt landet. Han startade den ideella föreningen Hope, med målet att göra livet bättre för ungdomarna.

Nu har Tresor hunnit besöka Malueka, ett område utanför huvudstaden Kinshasa, tolv gånger. Där har Tresor och hans vänner förändrat mycket.

– När vi åkte ned första gången tänkte vi öppna en fritidsgård för ungdomarna, så att de kunde vara där i stället för att vara ute på gatorna. Men när vi kom dit märkte vi att nästan ingen kunde skriva, så vi tänkte om och startade yrkesskolor i stället, säger Tresor Singbo till Metro.

På fem år har Tresor och de andra på Hope startat yrkesskolor för yrken som frisör, fotograf, datatekniker och lantbrukare. Efter skolan får ungdomarna vara på fritids där de kan umgås och göra olika aktiviteter, som att spela fotboll. De har dessutom byggt vattenbrunnar.

LÄS MER: Här lär de känna varandra genom konsten: "Har fått lära mig svenska"

– Det är en jättestor skillnad att åka ner nu, än hur det var i början. Då var ungdomarna utan hopp, de ville bara fly från landet. Nu har de visioner och hopp om framtiden. De säger att de vill göra karriär inom de yrken de utbildar sig till hos oss, säger Tresor Singbo och fortsätter:

– Mitt mål är att förena Kongo och Sverige för de här ungdomarna, att ge det bästa av två världar. Att ta med det bästa från Sverige till Kongo och tvärtom.

Senaste gången Tresor var i Malueka med sina vänner på Hope hade de med sig glasögon och utrustning för att göra synundersökningar. Nu kan de erbjuda undersökningar gratis på den vårdcentral de har startat.

– Vi fick också med oss fotbollsutrustning från klubbar i Sverige.

Just nu jobbar Hope med att få ihop sjukhusmaterial att ta med till ungdomarna. Som sängar och kläder.

– Vi ska skeppa containers med så mycket saker som vi får ihop och vi hoppas såklart att det finns sjukhus som vill bidra.

LÄS MER: De hjälper utsatta unga: "Gemenskap kan läka såren"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset