Pintxos i Lund ligger i två våningar med vitkalkade väggar, knarriga golv och takrymd från första våningen.
Pintxos i Lund ligger i två våningar med vitkalkade väggar, knarriga golv och takrymd från första våningen.

Kinga Lezanska Sjölin
Pintxos till rotfruktssoppan.

Kinga Lezanska Sjölin
Pintxos ligger på  Lilla Gråbrödergatan 2 i Lund.


RECENSION: Pintxos – 3 glober

Pintxos är benämningen på en typ av restaurang som finns i Baskien. Tapasbarer som serverar smårätter med tandpetare i. Tapasen står ofta uppdukade på bardisken som en stor buffé där du sitter, pimplar rödvin och plockar på dig ostar, korvar, friterad fisk och annat gudagott byggt på höjden, oftast på en brödbit, sammanhållna med den obligatoriska pinnen. När du är mätt och belåten räknas dina pinnar ihop och du betalar därefter.

Vad roligt om restaurangen Pintxos i Lund hade vågat göra det fullt ut och skapat en äkta pintxoskrog. Det har man inte. Tapasen är inte typiskt spanska även om det finns serrano på menyn. Den enda rätt vi får in med en pinne i är en minihamburgare. Förvisso god, senapsskarp och med saftigt kött.

Pintxos i Lund ligger i två våningar med vitkalkade väggar, knarriga golv och takrymd från första våningen till andra där en stor kristallkrona dinglar ner mot bottenvåningen. Det är populärt, fullsatt och en otrolig ljudvolym slår mot oss när vi öppnar dörren. Det skramlar och skrattas och här finns både bar, soffplatser och vanliga sittplatser.

Fyra till sex tapas är lagom per person enligt personalen och de kommer in till bordet pö om pö med det kalla först. Vi delar på sötpotatis- och getostbollar med inlagda gröna tomater. Bollarna är mjöliga, anonyma och den efterlängtade smaken av getost uteblir. Behållningen är tillbehöret, en sallad på röda (inte gröna) tomater som har en häftigt pigg och sötsyrlig smak. Krabbfärsburgaren har även den meningslös smak och det är tillbehöret som tar för sig; en skarp tartarsås.

När även våra fritters på blåmusslor och torsk visar sig smaka noll och vi i stället går loss på anjovisdippen som kommer i en skål sidan om undrar vi var felet ligger. Är det köket som inte lyckas få umpf i rätterna eller är det råvarorna som är så dåliga att de saknar smak. Vi får svaret i en vacker skål med kokta skaldjur, gambas, krabba och havskräfta. De är för vattniga och smaklösa för att vara av färsk kvalitet. Vilken tur att någon i köket har koll på såserna och än en gång lyckas briljant med en limeaioli. Vi beställer pommes att dippa med.

Pintxos är ett trevligt ställe med en yngre trevlig personal och tapas är ett roligt sätt att umgås på. Det går att hitta godsaker, som en vinäger- och kaprisskarp tapas med boquerones (inlagd småfisk) på ljus brödbit – en typisk pintxostapas, och vaniljrik creme catalan, men köket behöver få fram smakerna bättre i varje rätt. Och varför inte fler tandpetare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset