GÖTEBORG 20160910
GÖTEBORG 20160910

Det kan vara den sista, stora landslagsshowen för Daniel och Henrik Sedin.Tillsammans med Loui Eriksson ska de se till att den blir ett oförglömligt minne.– Att få spela i de här stora turneringarna – det är bland det bästa som finns, säger Daniel Sedin.

VM-guldet i Globen.

OS-silvret i Sotji.

De två senaste stora turneringarna har gett medaljutdelning för Daniel Sedin. Båda gångerna med Loui Eriksson som kedjekamrat.

I Sotji saknades tvillingbrorsan Henrik på grund av skada. Men nu är trion – som förbundskaptenen Rikard Grönborg kallar för "trillingarna" för deras gemensamma höga "hockey-IQ" – tillsammans igen.

"Otroligt smart"

Trots att succén i VM i Globen var för över tre år sedan är det som att inte en sekund har passerat. På de tre träningsmatcherna inför söndagens World Cup-premiär mot Ryssland har Tre Kronors förstakedja producerat fyra mål och åtta poäng.

– Det har funkat bra, Loui är en otroligt smart spelare. Han har den där förmågan att anpassa sig till sina kedjekamrater, det spelar ingen roll vilka han spelar med. Man såg det under OS när han spelade med Bäckström och mig, han kan anpassa sig till alla sorters spelare. Han kommer att bli otroligt nyttig för oss i Vancouver också, säger Daniel.

För det är ju så att Canucks passade på att kapa åt sig Eriksson i somras när han var kontraktslös. Man kan ana två svenska supertvillingar bakom den affären...

– Nej, men de (Vancouverledningen) hade lite idéer och sedan kom Louis namn upp. De bollade med oss, det gör de ganska ofta. Särskilt när han är svensk och har spelat med oss förut, men jag skulle inte säga att det var vi som värvade honom, säger Daniel Sedin.

Upp ett snäpp

Tre Kronor har inte besegrat Ryssland på tolv år i stora matcher och Sedinkedjan kan bli nyckeln för att ta död på den sviten. Daniel Sedin vet att det blir tufft att få snurr mot ryssarna och han har respekt för den ryska backbesättningen även om alla fokuserar på deras forwards.

– De har ganska bra backar ändå, men de hamnar i skymundan av deras forwards. Om det blir lätt att få snurr beror på hur de spelar som lag, är du välcoachad och spelar ett bra system så är det alltid svårt att få press och snurr. Men vi måste spela som vi har bestämt, vi gjorde det okej mot finnarna och dåligt mot Team Europa. Vi måste upp några snäpp, säger han.

Som läget verkar nu blir det knappast något OS-deltagande från NHL i vinter-OS 2018 i Sydkorea. Det här kan bli sista gången att njuta av magin från de 35-åriga supertvillingarna i landslagsdressen.

– Men man vet aldrig, plötsligt ska vi spela OS och förhoppningsvis är man bra nog då. Men helt klart, om det inte blir OS så är det nästan garanterat vår sista turnering, säger Daniel Sedin.

Redo för en ny show.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset