Två 18-åringar och en 17-åring åtalas för en gruppvåldtäkt på en tonårstjej.
Två 18-åringar och en 17-åring åtalas för en gruppvåldtäkt på en tonårstjej.

Två 18-åringar och en 17-åring har åtalats misstänkta för att ha gruppvåldtagit en tonårstjej i Husby. Vid samma tillfälle misstänks 17-åringen även ha sexofredat och misshandlat en flicka. Åklagaren kräver minst tio års utvisning om trion döms.

Det grova övergreppet misstänks ha genomförts i en lägenhet i Stockholmsområdet i februari.

– En tjej har haft kontakt med en kille och tar med sig sin tjejkompis till den här lägenheten i Husby. Det ansluter ytterligare två killar och man har någon form av festlighet, och så sker den här gärningen, säger åklagare Thomas Mattsson.

Tjejen, som enligt åklagaren är i tonåren, ska ha utsatts för en brutal gruppvåldtäkt. ”Våldet har bestått i att i vart fall någon av dem fysiskt hindrat målsäganden från att komma ur situationen samt hållit fast henne, vilket de utnyttjat”, finns att läsa i åtalet.

LÄS MER: Våldtäktsärende glömdes bort – hovrätten friar man efter åtta år

Den andra flickan, som vid tillfället var under 15 år, hade innan den misstänkta gruppvåldtäkten lämnat lägenheten. Även hon utsattes dock för misstänkt brott av 17-åringen. Han ska ha ofredat henne sexuellt och även slagit henne i ansiktet, enligt åtalet.

De tre misstänkte, 17-åringen och två 18-åriga män, fångade tidigt polisens uppmärksamhet. De häktades dock först i början av april.

LÄS MER: Handledare våldtog gymnasieelever – skyller på offren i överklagan

– Först hade vi egentligen bara målsägarnas uppgifter. Men sen fick vi analyssvar från NFC, Nationellt forensiskt centrum, om att vi hittat spår från alla tre misstänkta. Det innebar att bevisläget förbättrades väsentligt, säger Thomas Mattsson.

De tre åtalade nekar till brott, och rättegången böjar senare i veckan. Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra års fängelse. Dessutom vill åklagaren att de tre utvisas och förbjuds att återvända till Sverige ”under minst tio år”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset