Nicklas Lidström, Mats Sundin och Daniel Alfredsson på läktaren under en Tre Kronor-träning inför World Cup.
Nicklas Lidström, Mats Sundin och Daniel Alfredsson på läktaren under en Tre Kronor-träning inför World Cup.

Daniel Alfredsson, Mats Sundin och Nicklas Lidström har tidigare lyckats i Tre Kronor.I Toronto ska trion hjälpa laget till ny framgång.Den här gången som rådgivare till den svenska ledarstaben under World Cup.

När Tre Kronors spelare är på isen sitter trion Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström på läktaren. Därifrån följer de varje skär, varje passning, varje skott, varje position... De har koll på allt från hur backarna vinklar skridskorna i defensiven till hur forwards hanterar klubban i offensiven.

– Vi tittar på allt möjligt, säger Daniel Alfredsson.

– Det är grejer som vi med vår erfarenhet har sett och som vi vet funkar. Det delar vi sedan med oss till tränarna så att de kan ta beslut därefter. De är ju på isen och har kanske inte riktigt det där perspektivet som vi får uppe på läktaren.

"Bollar hela tiden"

Under lägret inför World Cup i Toronto har rådgivarna haft olika ansvarområden.

OS- VM- Stanley Cup- och Norris Trophy-vinnaren Lidström har suttit med i back- och målvaktsmöten tillsammans med assisterande förbundskapten Peter Popovic.

Alfredsson, OS- och -VM-medaljör samt årets rookie i NHL 1996, har pratat med forwards tillsammans med assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv.

Och Sundin, med sju VM-medaljer och ett OS-guld, har varit ett övergripande bollplank till förbundskapten Rikard Grönborg.

En stor del av den första tiden i Göteborg och i Scandinavium har handlar om att tillsammans hitta rätt form till ett bra och effektivt powerplay.

– Ska vi ha en "leftare" på ena sidan i powerplay? Behöver vi en "rightare"? Det där är något som vi bollar hela tiden med tränarna, fram och tillbaka. Det är hela tiden olika saker, säger Alfredsson.

– Vi jobbar gentemot tränarna. Det handlar om de grejer som vi ser. Det handlar om vad vi tycker att vi bör ha.

"Bästa i världen"

Trion har varit med sedan dag ett. Tillsammans med förbundskapten Grönborg & Co har Alfredsson, Sundin och Lidström scoutat spelare och fått säga sitt under processen fram till uttagningen av dagens trupp, som i Toronto först och främst ställs mot Ryssland, Finland och Nordamerika U23.

– Ja, man känner verkligen att resan har varit lång. Men det gör att det är lite extra skönt att vara här nu. Det blir lite skarpare lägen, säger Daniel Alfredsson.

TT: Hur mycket kontakt har ni med spelarna?

– Inte mycket. Det är tränarna vi sitter runt omkring. Kontakten med spelarna är vid gemensamma måltider och på hotellet. Hockeymässigt har vi ingen kontakt med dem, säger han.

TT: Hur snabbt går det att få spelarna att göra det som ni i ledarstaben vill?

– Det här är de bästa spelarna i världen och det går lite snabbare än vad det gör annars. Jag tycker tre träningsmatcher är perfekt till antalet. Två är för få. Med tre tror jag att de flesta lagen känner sig redo för det som väntar, säger Daniel Alfredsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset