David Visscher tar över Luleå Basket men ärver inga guldtips från trefaldige mästarcoachen Jens Tillman.
David Visscher tar över Luleå Basket men ärver inga guldtips från trefaldige mästarcoachen Jens Tillman.

Tre raka SM-guld – men också tre tunga spelarförluster.Udominate har snott både landslagskompetens och guldtips från Luleå basket.– På papperet är de favoriter men jag vill åka brandbil, säger nye coachen David Visscher, som minns titelfirandet med Plannja.

David Visscher är fascinerad av och läser en hel del litteratur om första och andra världskrigen.

I vinter har han en annan rivalitet att ta hand om.

Plannjas förre guldcoach är tillbaka på högsta nivå – i Luleå basket. Men trots tre raka SM-titlar är klubben inte favorit.

Vårens finalmotståndare Udominate, som "snott" landslagsspelarna Martina Stålvant och Josefin Vesterberg från Luleå, tippas ta över tronen. Det regerande mästarlaget har även tappat Danielle Hamilton Carter, också hon landslagsspelare, som lagt egna karriären på is för en tränarroll på Marks basketgymnasium.

Dessutom har det stormat i Norrbotten. Visscher efterträder Jens Tillman som i maj fastnade i en poliskontroll och erkände drograttfylla – men sedan provsvaren inte visat några spår av narkotika friades i juli – och fick sparken.

Ingen panik

Visscher, med fem herrguld på meritlistan (fyra med Plannja och ett med 08 Stockholm), tycker inte att han har hamnat i en otacksam situation.

– Jag är van vid press och tror att jag kan vara rätt man på rätt plats. Jag kommer inte att gripas av panik om någon skriver att jag borde avgå. Jag kommer inte att bli skakig, säger 52-åringen.

Stålvant tänkte sig en fortsatt karriär som proffs på kontinenten men hamnade av ekonomiska orsaker i Udominate när inget lockande erbjudande söderifrån dök upp. Vesterberg, som är på väg tillbaka från en korsbandsskada, flyttade till Västerbotten för att "utvecklas".

Visscher medger att Udominate är favorit men skickar samtidigt en varning till coachkollegan Tamara Ruzic

– De har många som är i sina bästa år. De vill ha speltid, de vill ha statistik och de vill ha ett jobb nästa år. Det kan vara svårt att få ihop det ibland, säger han.

"Det är dags"

Udominates lagkapten Agnes Nordström tar emot passningen utan att fumla med bollen.

– Om jag ser på de karaktärer vi har så är det ett väldigt ödmjukt lag. Hösten är fullspäckad med matcher (Udominate spelar i Eurocup, mot bland andra Luleå) och reflektionerna jag får från lagkamraterna är att de tycker att det skönt att inte behöva gå 40 minuter utan att faktiskt få vara fräscha hela säsongen. Det är positivt. Behöver någon vila så kommer det att gå bra ändå, säger hon.

Nordström har inga problem med guldkravet. Det är ju dit laget siktar.

– Det är dags att lyfta bucklan. Det är målsättningen. Pusselbitarna är på plats, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset