Martin Saliba som dömts till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla i mars i fjol har åtalats för morden i Libanon. Arkivbild
Martin Saliba som dömts till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla i mars i fjol har åtalats för morden i Libanon. Arkivbild

Livstidsdömde trippelmördaren Martin Saliba, som flydde från Sverige innan domen avkunnades, kan komma att dömas i Libanon där han nu är åtalad.– Offrens familjer kan kräva öga för öga – tand för tand, säger islamologen Jan Hjärpe till SVT Nyheter Väst.

Libanon beslutade nyligen att inte lämna ut Saliba till Sverige med motiveringen att den dömde är libanesisk medborgare. I ett brev till justitiedepartementet, som SVT Nyheter Väst tagit del av, skriver Libanons ställföreträdande justitieminister Ashraf Rifi att Saliba kan dömas enligt landets egna lagar. Och på onsdagen blev åtalet om misstänkt mord bekräftat.

– Vi är färdiga med den preliminära undersökningen och åklagaren har bedömt att bevisen håller, så nu har han har åtalats. Nu kommer förundersökningen att fördjupas och där kommer vi att samarbeta nära svenska myndigheter, säger Mohammed Saab, närmaste rådgivare till Ashraf Rifi, till nyhetsprogrammet.

"Äger" blodet

Enligt Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet, baseras lagen på vissa principer i den shariarättsliga traditionen. Offrens familjer räknas bland annat som "ägare till blodet".

– Familjerna har mycket att säga till om och kan bestämma om det är värt dödsstraff eller går att klara av med ekonomisk ersättning.

Jan Hjärpe tror att inför en rättegång i Libanon kommer en libanesisk domare att kontakta familjerna till de tre offren för att höra vilket straff de skulle vilja se.

Brodern dömd

Den 23-årige Saliba friades i tingsrätten men dömdes i början av året i hovrätten till livstids fängelse för morden på tre unga människor som sköts ihjäl i Uddevalla i mars förra året. Han flydde till Libanon före hovrättsdomen. Den internationella efterlysningen efter honom ligger fast, enligt Kriminalvården.

Den 24-årige brodern Mark Saliba dömdes för morden i tingsrätten och avtjänar nu sitt livstidsstraff.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset