Pasta med tryffel – lika enkel som delikat. Se bara till att använd en bra, färsk äggpasta.
Pasta med tryffel – lika enkel som delikat. Se bara till att använd en bra, färsk äggpasta.

Nu är det tryffelsäsong och även om färsk tryffel kanske är det godaste och lyxigaste som finns så är det få som använder det i matlagningen hemma. Bra nyheter! Tryffel är en råvara som inte sällan kommer mer till sin rätt ju enklare mat du serverar till.

Äggröra med tryffel

Världens lyxigaste frukost är också den enklaste. Du behöver bara veta hur man gör en mjuk, fluffig äggröra.

Här är hemligheten; knäck valfritt antal ägg i en skål, häll på en skvätt mjölk eller grädde, lite salt och rör runt med en gaffel.

Sätt en stekpanna på låg värme, trean eller fyran, lägg i en rejäl klick smör och stek långsamt under konstant omrörning med träslev.

Det ska ta mellan 5 och 10 minuter för att bli maxi-malt krämigt. Smaka av med salt och riv sedan över löjliga mängder färsk tryffel. Servera med en skiva rostat bröd.

LÄS MER: Uppdatera svampmackan – med svartkål och pimientos

Pasta med tryffel

Att koka pasta, röra i lite smör och riva över parmesan och svartpeppar kan den mest tumhänta köksnovis med ett minimalt studentkök göra när de kommer hem fyllehungriga mitt i natten.

Vad säger ni om jag säger att världens kanske bästa pastasås bara har en enda ingrediens till? Ja, ni gissade det, det är tryffel.

Ibland är verkligen det enkla det goda.

Tänk bara på att använda så bra färsk äggpasta ni kan hitta och att inte snåla med smöret. Du måste smaka av ordentligt med salt och riva över pinsamt mycket parmesan och tryffel.

Ost med tryffel

Fråga i ostdisken vilken sorts brie som passar att baka i ugnen.

I Frankrike bakar de ofta osten i den lilla trä-lådan man får till, men se i så fall till att den inte är limmad. Ta bort plasten runt osten och skär ett rutmönster på ovansidan av osten.

Lägg tillbaka i lådan och hiva in i ugnen på 220 grader i cirka 15 minuter. Ta ut och riv över så mycket färsk tryffel du har råd och lust med. Servera den varma, smältiga osten tillsammans med nybakt levainbröd som du dippar.

LÄS MER: Värmande höstgryta – så gör du en klassisk Texas chili

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby