Dorthy Andersson, matte till Trixie, förstår inte hur en rutinoperation kan gå så fel.
Dorthy Andersson, matte till Trixie, förstår inte hur en rutinoperation kan gå så fel.

Veterinären skulle utföra ett rutiningrepp på lilla chihuahuan Trixie. Men när operationen var klar var huvudet ”stort som en fotboll” och ögonen blodsprängda. En kort stund senare dog Trixie.

Dorthy Andersson, 59, tog i maj 2013 med sin nio månader gamla chihuahua Trixie för ett rutiningrepp på en djurklinik i Stockholm. Veterinären skulle plocka ut den normalt sett pigga och glada hundens mjölktänder.

Tillsammans med sin dotter lämnade Dorthy hunden på kliniken i god tro om att de skulle ses snart igen. Trixie blev satt under narkos och somnade in direkt.

När de kom tillbaka till kliniken några timmar senare var Trixie väldigt trött men vilade i sin väska. Efter de vänt hem med bilen och Trixie fortfarande inte visade några livstecken tog Dorthy en ordentlig titt på hunden.

– Normalt sett så går en hund och är glad efter en sådan operation. Men hon var jättesvullen i huvudet, hon var stor som en fotboll. Sen rann det blod ur nosen, säger Dorthy.

Med dottern i sällskap vände de tillbaka till kliniken och i bilen försökte Dorthy med återupplivningsförsök på Trixie – utan att lyckas.

– Jag var alldeles förstörd. Jag försökte ge henne lite hjärtmassage och konstgjord andning. Hennes ögon flimrade. Hon dog där någonstans i bilen.

►LÄS MER: Veterinären kastade hamstern i väggen

Vad som exakt orsakade Trixies död visade inte obduktionen. Veterinären tar på sig det fulla ansvaret men säger att hon inte gjorde något fel som orsakade hundens död. Det hon kritiseras för av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård är att “narkosövervakningen var undermålig”.

– Skulle vi gå upp och ha så stor bemanning som man har på humansidan skulle kostnaderna bli så höga att ingen enda hund skulle få behandling, säger veterinären.

Ansvarsnämnden beslutade i september 2014 att ge veterinären den lindrigaste påföljden, en erinran. 

Dorothy har i dag lyckats gå vidare och har köpt en ny hund.

En legitimation återkallad på tre år

På tre år har endast en veterinärlegitimation återkallats. Sveriges veterinärförbund beskriver systemet som "en säkerhetsventil".

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård  är den instans dit djurägare vars djur blivit felbehandlade kan vända sig.

Under 2013 och 2014 gjordes 246 anmälningar till Ansvarsnämnden. Men endast 54 ledde till påföljd, visar statistik som Metro har tagit del av.

Enligt nämnden har bara en veterinärlegitimation återkallats från 2012 fram tills i dag. Och det gjordes inte för att veterinären var vårdslös utan för att han självmant drog tillbaka legitimationen på grund av ålder, demens eller liknande.

– Återkallning är väldigt individuellt, det finns inte två likadana fall. Men det är en säkerhetsventil för allmänheten, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Han uppskattar att 25 procent av anmälningarna leder till påföljd. Majoriteten är den lindrigaste graden av ”prick”, en så kallad erinran – vilket var det som gavs till Trixies veterinär. Men många ärenden avskrivs eftersom djurägarna söker ersättning, något som Ansvarsnämnden inte kan besluta om.

►LÄS MER:  Slaktade lamm utan bedövning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset