Mannen var övertygad om att de två ungdomarna som kom ”inrusande” i hans villa var tjuvar. Han gick därför till angrepp och attackerade dem med knytnävslag.

Men Helsingborgs tingsrätt anser att mannen var i chock och friar därmed honom från misstankarna om misshandel. Mannen, som är i 80-årsåldern, hade lämnat sin hustru i bostaden för att åka och uträtta ett kort ärende. 

Medan maken var borta trillade kvinnan och tillkallade hjälp från hemtjänsten. Hemtjänstpersonalen dök upp en kort stund efter att mannen återvänt till villan.

– Jag har läst i tidningarna om rån och stölder mot äldre människor. Därför var min första tanke att ungdomarna ville stjäla från oss, säger mannen i förhör.

De två anställda från hemtjänsten berättar hur de förgäves försökte visa upp sina legitimationer för mannen, men att han bara skrek åt dem att lämna huset.

 Därefter utdelade han knytnävslag som fick den ene anställde att ”flyga” mot trappräcket.

Åldringen berättar att han förstod att ungdomarna var från hemtjänsten först när han tittade ut genom fönstret och såg deras bil. 

Han ropade då ”förlåt” till dem.

Helsingborgs tingsrätt anser att knytnävslagen i det här läget inte kan bedömas som onödigt våld.

”Tingsrätten kan inte finna att våldsanvändningen kan få någon annan förklaring än den N N angett: att han ville avhysa inkräktare från sin bostad”, skriver rätten i sin dom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset