Twitter och flera andra internettjänster stördes i samband med en överbelastningsattack. Arkivbild.
Twitter och flera andra internettjänster stördes i samband med en överbelastningsattack. Arkivbild.

De stora internetproblemen i Sverige beror troligen inte på att en överbelastningsattack riktats hit, enligt MSB.Snarare är det efterdyningarna av en stor attack i USA som ställer till det.

Under fredagskvällen drabbades en rad svenska webbplatser av internetproblem med resultatet av att det inte gick att komma in på dem. Bland annat påverkades regeringens webbplats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drabbades också.

MSB:s webbplats och sajten krisinformation.se låg nere för vissa leverantörer.

Flera stora internettjänster i USA stördes tidigare på fredagen i samband med överbelastningsattacker mot bolaget Dyn, som tillhandahåller infrastrukturen för ett flertal välbesökta sajter och tjänster, bland andra Twitter, musiktjänsten Spotify, betaltjänsten Paypal och speltjänsten Playstation Network, skriver Reuters.

Inte mot Sverige

Christer Sandström, enhetschef vid MSB, tror inte att de svenska problemen är resultatet av en överbelastningsattack riktad mot Sverige.

– Med sannolikhet gränsande till visshet så är det efterdyningar av den stora överbelastningsattacken i USA. Vi har inga belägg för att det är något annat i dagsläget, säger han till TT.

Sandström kan inte säga när problemen kan vara åtgärdade.

En dominoeffekt

David Jacoby, IT-säkerhetsexpert på företaget Kaspersky Lab, talar om en dominoeffekt efter attacken i USA. Om en dns-server, det system som används för att översätta domännamn till IP-adresser, slutar att fungera kan andra system som har en relation med den servern också gå ner.

– Om de inte kan få den information som de behöver blir det den här dominoeffekten, där en sajt går ner och sedan går alla sajter som behöver den informationen ner ett par timmar senare, säger Jacoby till TT.

– Alla dns-servrar som har tillgång till dem i sin tur går också ner efter två timmar.

Mikael Westerlund, teknisk chef på internetoperatören IP-Only, slår fast att "en hel del" svenska sajter berörs av problemen i USA, bland annat regeringens webbplats.

– Den använder den domännamntjänst som är från det utsatta bolaget i USA, säger han.

– Ska man försöka nå exempelvis regeringens webbplats har man problem att göra det från en del länder i Europa. Det beror på att de använder Dyn.

Okänd orsak

Främst var det användare på den amerikanska östkusten, men även i Storbritannien, som rapporterade svårigheter att komma in på sajterna under fredagen. En talesperson för FBI säger att den federala polisen inte har några kommentarer till överbelastningsattacken.

Orsaken är inte känd. Enligt David Jacoby kan det röra sig om någon som försöker skoja, men han säger att det också kan vara organiserad brottslighet eller politisk aktivism som ligger bakom det hela.

– Det kan vara vad som helst. Eftersom ingen har gått ut och tagit på sig något ansvar är det väldigt svårt att säga var och varför det händer. Det vet man bara inte, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset