Förstämning råder efter branden i Karlstad som tog fyra människors liv, däribland två förskolebarn.
Förstämning råder efter branden i Karlstad som tog fyra människors liv, däribland två förskolebarn.

Polisen har gjort en teknisk undersökning av brandlägenheten i Karlstad där fyra personer, däribland två förskolebarn, miste livet natten till söndag.– Allt vi ser tyder på att det är en tragisk olycka, säger brandingenjör Ola Åkesson till TT.

Polisen och räddningstjänsten gick in i lägenheten i Romstad, i västra Karlstad, på förmiddagen för att försöka få reda på vad som orsakat branden. Och allt pekar på en olycka.

– Det betyder inte att vi slå oss till ro. Vi vill veta: Hur kunde det bli på det här sättet? säger Stefan Wickberg, pressinformatör vid polisen i Karlstad. Vi ser inte brott framför oss just nu, men vi kan heller inte utesluta det.

Platsen är fortfarande avspärrad och polisen vill kunna komma tillbaka.

– Det kommer at bli obduktion av de avlidna, och beroende på vad som framkommer då kan det bli aktuellt med ytterligare tekniska undersökningar, säger Stefan Wickberg,

Söker tröst

Efter helgens katastrofbrand handlar måndagen annars om att söka tröst och finna förklaringar.

– Människor vill veta vad som hänt, säger Monica Nyqvist, operativt ansvarig i ledningen i Posom-gruppen. Man frågar: Hur startade branden? Fanns det brandvarnare? Fungerade den? Man vill ha en förklaring till det som hänt.

Under dagen har möten avlöst varandra. På förskolan, i kyrkan och längre fram på dagen för boende i området.

Barnpsykolog stöttar

Kanske tyngst var det på Västerstrands förskola. För barnen som är kvar på förskolan under höstlovet var måndagen ingen vanlig dag. Stolarna där två av deras kamrater skulle sitta stod tomma. Barnen har tagits om hand i sina grupper där personalen haft stöd av en barnpsykolog.

– Vi tar upp händelsen med de barn som är så gamla att man kan göra det. Vi ser det som det är vår skyldighet att informera och barnens rätt att få ställa frågor, säger skolområdeschef Gunnar Fast.

På tisdagskvällen kommer en minnesstund att hållas i Västerstrandskyrkan.

– Det blir en enkel ceremoni. Man får möjlighet att tända ljus, skriva i en minnesbok, kanske lämna in ett böneämne, berättar diakonen Lars Söderberg. Det handlar om att hedra minnet av dem som gått bort. Vi vill även förmedla känslan av att man mitt i allt elände inte är ensam.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset